Blog

Bambusz, az eltitkolt csoda

0
Red Panda Gfbe680e95 1280

Neked mi jut eszedbe a bambuszról? Ázsiai országok, pandák, netán háztartási kiegészítők alternatívái? Azonban ennél sokkal szélesebb körben terjedt el a használata. Tudtad, hogy különböző kozmetikai krémek is nagy szeretettel alkalmazzák? Ezen felül pedig néhány étrend kiegészítő por alapanyagaként is megállja a helyét. Milyen meglepetésekkel szolgálhat ez az egzotikum?

Számos kutatás és egyszerű tény állapította meg azt, hogy az ázsiai kultúrában élő nők bőre, haja és az egészsége is sokkal erősebb, ellenállóbb. Hormonális rendszerük példaértékű, és a keleti régióban igen kevés az ösztrogénnel összefüggő betegség is, például a menopausa. Egyértelmű, hogy a szója fogyasztása játszik szerepet a fitoösztrogén-tartalma miatt. Ez a vegyület segít a bőr öregedésének gátlásában, és a daganatos sejtek kialakulását is csírájában elfojtják. Persze, a szója nem mindenki számára fogyasztható, mivel allergiás reakciót is képes kiváltani, így a tofu, mint húspótló étel, nem mindenki számára járható út. A kínai, japán vagy más ázsiai konyhák azonban nemcsak szójában, hanem más rostban és fehérjében gazdag ételekben bővelkednek, így a hölgyek remek genetikáját az étel milyensége is pozitív irányban befolyásolja.

Hogyan jön képbe a bambusz?

Amikor inzulinrezisztencia-vizsgálatra mentem, azaz terheléses cukorvizsgálatra, akkor ajánlottak egy étrendkiegészítő készítményt. Lelkesen el is olvastam, hogy milyen ásványi anyagok, vitaminok szerepelnek benne. Szelén, B8-vitamin és egy érdekes összetevő, a szilícium. Nem máshonnan származott ez a szilícium-kivonat, mint a bambuszból! Számomra ismeretes volt, hogy létezik bambuszból készült aktív szén arcmaszk, és megannyi háztartási eszköz, ami általában fából készülne.

Mindig is csodáltam, hogy a keleti nők bőre és haja milyen szép, szinte hibátlan. Sehol egy pattanás, egy akné, vagy súlyosabb bőrhiba. Nem mással magyarázható, mint a bambusz szilíciumtartalmával. Ugye, nem lepődünk meg, hogy az ázsiai konyha bizony igen sok bambusztartalmú ételt tart számon? Köretként, levesként, de igazából bármilyen formában elkészíthető ez a spárgajellegű növény.

Ezek mellett, nemcsak ételként fogyaszthatjuk a bambuszt. Szilícium-dioxid hatóanyagú krémek, bőrregenerálók és ránctalanító hidratálók is léteznek a piacon! Kívül-belül segíti a bőröd regenerálását és helyreállítását. A bambuszkivonat ezt a védőréteget erősíti, védi és helyreállítja a bőr ellenállóképességét, amivel megakadályozza bőrünk nedvességvesztését, ami pedig a fertőző ágenseknek enged szabad utat.

Egy csodálatos egzotikum, méghozzá nem is olyan drágán. Fogyasztható és az arcunkra is kenhető. A bőröm minősége javult, illetve minden hajmosásnál kevesebb hajcsomó akad a kezembe. Ez azonban nemcsak a bambusznak köszönhető, hanem a rengeteg vitaminnak, amit szednem kell. Azonban a szilícium is fontos szerepet játszik az étrendemben.

Goszpodinov Emese

Hallottál már a biotinról? Kattints ide!

Talán ezek is érdekelhetnek …