Blog

Leteszem a cigit

0
1. Dohanyzas

Kicsiként sosem értettem, miért dohányoznak az emberek, hiszen büdös, káros az egészségre és még drága is. Aztán 16 évesen kipróbáltam és megfejtettem: azért cigiznek annyian, mert ők is kipróbálták, majd függőjévé váltak. Mert ha egyszer elkezdi valaki, nincs megállj. Ennek az addiktív folyamatnak a pszichológiájával egy korábbi cikkünkben [i]már olvashattál, most azonban foglalkozzunk a dohányzás élettani hatásaival, mely mintegy 1,3 milliárd embert érint világszerte.

Egy szál cigarettában közel 4000 vegyület található, melynek csak egyike a függőség kialakulásáért felelős nikotin. Ezen vegyületek évi nyolcmillió ember halálában játszanak szerepet, mely az Egészségügyi Világszervezet (WHO) felmérése szerint 2025 és 2050 között elérheti akár a tízmilliót is. A leggyakoribb halálos kimenetelű szövődményei a daganatos megbetegedések, szív és érrendszeri problémák kialakulása, illetve légúti megbetegedések.

Szív- és érrendszeri megbetegedések esetében dohányzás hatására jelentősen fokozódhat a magas vérnyomás, az érelmeszesedés, a trombózis, az angina pectoris, más néven koszorúérgörcs, a szívinfarktus, illetve a stroke kialakulásának rizikója. Továbbá a dohányzással szoros összefüggésbe hozható a tüdőrák, a szájüregi rák, a gégerák, a nyelőcsőrák, valamint a húgyhólyagrák kialakulása. Mindemellett növeli a krónikus obstruktív légúti betegség (COPD), a csontritkulás és a szürkehályog megbetegedésének kockázatát is, illetve meddőséget okozhat nőknél és férfiaknál egyaránt.

Arról nem is beszélve, hogy a cigaretta környezeted egészségére is ártalmas, hiszen a passzív dohányzást elszenvedőket érő egészségkárosító hatások hosszú távon megegyeznek az aktív dohányzókéval. Az említett nyolcmillió halálesetből pedig mintegy egymillió a passzív dohányzással hozható összefüggésbe. Környezeted védelme újabb ok a leszokásra.

Az interneten számos módszer található, mely segíthet leszokni a dohányzásról. Egy azonban biztos: az elhivatottság kulcsfontosságú. Bátran kérj segítséget! A dohányzás megvonásának tünetei már néhány óra elteltével is jelentkezhetnek, melyek főként ingerlékenység, türelmetlenség, álmatlanság, depresszív hangulat, fokozott étvágy vagy szomjúságérzés, illetve koncentrációs zavar formájában jelennek meg.

A dohányzásról való leszokással előtted is egy kiegyensúlyozottabb, egészségesebb és hosszabb élet áll. Tedd le a cigit te is! A leszokáshoz további segítséget a www.leteszemacigit.hu honlapon találsz.

Rádi Eszter Orsolya


[i] https://infozio.wordpress.com/2022/08/03/ongyilkos-fust-avagy-a-dohanyzas-pszichologiaja/

Talán ezek is érdekelhetnek …