Blog

Elsődleges fejfájások, avagy minden, amit tudni kell a Cluster fejfájásról

0
1 Elsodleges Fejfajasok Avagy Minden Amit Tudni Kell A Cluster

A Cluster típusba tartozó fejfájások a legfájdalmasabb fejfájások közé tartoznak, amelyek megjelenése ciklikusságot mutat. Ezeket a periódusokat cluster periódusoknak szokás nevezni, amik hetektől akár hónapokig is tarthatnak.

Az említett rohamok olyan erősséggel bírnak, hogy képesek, akár az éjszaka közepén is felébreszteni az embert. Minden szenvedős szakasz után egy remissziós szakasz következik, amely annyit jelent, hogy semmilyen fejfájásos panasza nincs az embernek. A panaszmentes időszak hónapokig, de akár évekig is tarthat. Ez a fejfájástípus hiába jelenik meg domináns fájdalommal, nem életveszélyes és a teljes társadalmat nézve felettébb ritkának mondható.

A fejfájások családjában nagyon gyakori az, hogy pontosan nem ismerjük azt a kiváltó impulzust, amely belobbantja a panaszainkat, így van ez az említett típusú fejfájás esetén is. A kockázati tényezők ismerete azonban segíthet az iránydiagnózis és az ok-okozat felderítésében.

Kockázati tényezői:

 • férfi nem érintettsége dominánsabb
 • 20-50 év között a leggyakoribb
 • bizonyos emberek esetén a dohányzás és az alkoholfogyasztás
 • családi halmozódás

A kutatások és a fájdalomterapeuták vizsgálatai alapján köze lehet a hipotalamusz funkciózavarához, amelyet kiválthat négy ok, például:

 1. Kiváltó ok nélküli fejfájás: ezen típus nem mutat korrelációt sem a hormonális, sem az élethelyzeti, sem a hormonális, illetve a táplálkozási változásokkal sem.
 2. Metabolikus változások: gyakori eset, hogy panaszt okoz az étrendünk teljes átformálása, mint például a Vegán, a mentes étrendekre történő nem megfelelő átállás, a sportoláshoz és kondíció fenntartásához szükséges szerek nem körültekintő bevezetése az étrendbe mind-mind talajt szolgáltatnak a szervezet egyensúlyi állapotának megbomlásához.
 3. Mértéktelen alkoholfogyasztás: az alkohol lebomlási útjainak rövid tanulmányozásával mindenki számára világossá válthat, hogy hatást gyakorol az agyi régióra is, így az arra hajlamos személyeknél egy alkoholmámoros este belobbanthatja a clusterperiódust.
 4. Gyógyszeres kezelések: bizonyos gyógyszerkészítmények például az egyes szívbetegségek esetén alkalmazott gyógyszerek, magas vérnyomás kezelésére alkalmazott készítmények, metabolikus útvonalakat/paramétereket szabályozó gyógyszerek, hormontartalmú gyógyszerek képesek új típusú fejfájást indukálni.

A kiváltó okok csoportosításához képest az okozott tüneteket csoportosítása jóval egyszerűbb értelmezhetőséget kínál, hiszen csak kettő csoportra van osztva. Vannak az általános, de hosszútávú tünetek, valamint a periódusban megjelenő tünetek.

Általánosságban elmondhatjuk, hogy egyénenként eltérő erősséggel rendelkező fejfájással kezdődik konkrétan minden előjel nélkül. Egyéni specifikusságként egyes embereknél előjelei is voltak például émelygés, étvágytalanság, hányinger és látászavarok, de ezek nagyon ritkán jellemzőek.

Az általános tünetek csoportjába tartozik:

 • feszítő egyoldali fejfájás
 • indokolatlan és megmagyarázhatatlan nyugtalanság
 • vörös és erőteljesen könnyező szemek
 • izzadás és hőérzet zavara
 • sápadt bőr
 • szemduzzanat
 • beidegzési zavarok a fájdalommal érintett oldalon

Epizódok alatti jelenségek

 • elhúzódó fájdalom
 • az időszakot tekintve mindennapos rendszeresség figyelhető meg a megjelenési mintázatában
 • gyakori éjszakai rohamok

A tünetek ismerete nem elegendő a tartós és megfelelő kezeléshez és szinten tartáshoz, hanem monitoroznunk kell, hogy az eddigi periódusokhoz képest történt-e változás. Gondolunk itt például a mentális és idegi zavar, láz, tartós hányás és az impulzív villámcsapásszerű fejfájás csúcsokra. Ilyenkor az alapfejfájásunk a krónikus szakaszba lép, így azonnal kórházi segítségre van szükség.

Az alapdiagnózishoz szükséges egy fájdalomterapeuta, egy fájdalomnapló, MR vizsgálat, CT vizsgálat és kiterjedt specifikus laborvizsgálat.

Előzzük meg a súlyos fejfájást és forduljunk orvoshoz, ha szükségesnek érezzük, mivel könnyebb megelőzni vagy szinten tartani, mint visszafordítani egy kiterjedt kóros folyamatot. Fejfájásmentes nyarat kívánok mindenkinek![i]


[i] Orbán Nikolett

Talán ezek is érdekelhetnek …