Blog

Minden meditáció egyforma?

0
1 Meditacios Technikak

A meditáció szó hallatán/láttán mindenkinek más jut eszébe. Van, akinek a jellegzetes kéztartás vagy ülés, van, akinek a folyton mosolygó buddhista szerzetesek, esetleg a Dalai láma. Előfordulhat, hogy Te éppen valamilyen spirituális élménnyel kapcsolod össze, vagy esetleg különböző tudatmódosító szerek használatához társítod. 

Sok esetben van is igazságalapja a sztereotípiáknak. Rengeteg meditációs technika van, ahol el kell képzelni ezt, és érezni kell azt. Az elcsendesedés mindenképpen hasznos, bármelyik technikát is érezzük magunkénak, azonban számomra a legtöbb túlságosan földtől elrugaszkodottnak tűnt.

3 fő csoportba osztható a meditációs technikák szinte végtelen tárháza. Vannak koncentrációs, elmélkedő/szemlélő, és öntranszcendáló technikák.

A koncentrációs meditációk alkalmazása során speciális célokat helyeznek előtérbe. Ilyen például a gyertya lángjára helyezett fókusz. Itt a láng lesz az a tényező, amire visszahelyezzük figyelmünket, mikor elkalandozunk. 

Az elmélkedő meditáció során figyelmünket különböző területek felé irányítjuk, ahol új értelmekre, megértésekre bukkanhatunk.

A fentiekben röviden bemutatott 2 nagy csoportba tartozó technikák csak a tudatos elmének a szintjén mozognak, azonban a transzcendentális meditáció ezen túllép, lejjebb tör.

A transzcendentális meditáció (TM) alkalmazása során középpontba a mantra kerül. A tudatos elme szintjéről spontán tapasztalható meg az elme legcsendesebb, legnyugodtabb állapota, a tiszta tudat. Innen ered az összes gondolatunk csírája. A modern tudomány ezt nevezi az összes természeti erő egyesített mezejének. 

A TM megalkotója Maharishi Mahesh Yogi. Az összes magyar és külföldi TM tanár az Ő képzési rendszerében tanult ki ezt a meditációs technikát. Az általa kialakított technikáról először Sebestyén Balázstól, majd Peller Marianntól hallottam. Mivel több éve próbálkozom különböző meditációkkal, így ez is felkeltette az érdeklődésemet. Kicsit jobban utána nézve rengeteg átlagosan kinéző/viselkedő híresség, nem mélyülepű nadrágban, hindu ruhában és raszta hajjal rendelkező személyek (természetesen ezzel a megjelenéssel sincs semmi baj) nevét láttam említve: Jennifer Aniston, Cameron Diaz, Jennifer Lopez, Oprah Winfrey, Russel Brand, Tom Hanks, Hugh Jackman.

A TM napi 2x 20 perc gyakorlást jelent. Nem kell se elképzelni, se érezni olyan dolgokat, amik nincsenek, sőt… azt mondják, ha mégis kialakulnak képek, érzetek, azt se agyaljuk túl, az is csak egy gondolat. 

Maharishi Mahesh Yogi azt állította, az a legfontosabb a meditációval kapcsolatban, hogy könnyű legyen. 

„Take it easy. Take it as it comes.”

Semmi sem győz meg igazán megfelelő tudományos alap nélkül. A transzcendetális meditáció gyakorlásának hatékonyságát számos metaanalízis, follow up, nyomonkövetéses vizsgálat igazolja. Ezen kutatások rendszerint orvosok közreműködésével, gyakran kórházi körülmények között, különböző vizsgálati módszerek alkalmazásával zajlottak. Különböző kutatások eredményeit, hogy miként hat a stresszre, szorongásra, vagy a magas vérnyomásra a TM, egy következő cikkemben fogom bemutatni. 

Addig is tudj meg többet arról, miért is veszélyes a stressz: [1]


[1] https://infozio.wordpress.com/2020/11/09/miert-veszelyes-a-stressz/

Szerb Kata

Talán ezek is érdekelhetnek …