Blog

Te jól iszol?

0
1 Te Jol

Abban az esetben, ha annak reményében kattintottál az írásomra, hogy a bor, a sör vagy a pálinka okozta mámoros pillanatokról fognak szólni soraim, akkor el kell, hogy keserítselek, de mindenképp ajánlom, hogy olvasd végig őket, hiszen a víz talán a bódító hatású italoknál is nagyobb csodákra képes.

Az emberi test egy hihetetlen szerkezet. Minél többet tudok róla, annál inkább rájövök, hogy még mi mindennel nem vagyok tisztában vele kapcsolatban. Hasonlóan vagyok az önfejlesztéssel is. Minél közelebb kerülök magamhoz, annál inkább csak hatványozódik a felmerülő kérdéseim száma. Rengetegszer gondoltam már azt, hogy kezdem kiismerni a saját testemet, hogy mikor és mire van szüksége, melyik mozgásformák valók nekem és melyek nem, vagy éppen, hogy melyik ételek esnek jól és kevésbé jól. Ezekbe a nagyobb kategóriába tartozó kérdésekre már sikerült választ adnom, ez fejlettebb testtudatot, önképet és önismeretet adott, azonban ennek hatására egyre szenzitívebb is vagyok, ami azzal jár, hogy mások számára nem is észlelhető változásokat érzékelek a testemben. Ha jobban odafigyelsz, biztosan neked is fel fognak tűnni!

Sokszor nehéz megkülönböztetni az éhség és a szomjúság érzését. Számtalanszor megesett velem is, hogy szomjúságomat evéssel csillapítottam. Érdemes kipróbálni, ha ebéd után 2 órával intenzív éhség érzés tör rád, igyál ½-1 pohár vizet, hiszen lehet, hogy szervezeted csupán egy kis hidratációra vágyott, és így a felesleges evés, illetve túlevés is elkerülhető.

Számtalanszor járok úgy, hogy saját tapasztalataim alapján konklúziókat vonok le, és változtatok valamit az életmódomban, de ezt általában nem verem nagydobra, mondván, minden ember teste más és más, az adott dolog pedig biztosan csak velem van így. Néhány hónappal később pedig jön velem szembe egy tanulmány, ami pontosan arról szól, és azt igazolja tudományosan is, amire hetekkel azelőtt én is rájöttem. Azért megnyugtató, hogy nem vagyok egyedül. Így volt ez az ivással is. Már hosszú ideje növényi alapú táplálkozást folytattam, de evés után sokszor puffadtam, ami egy nem túl dekoratív jelenség, de a nagyobb baj az, hogy még kellemetlen érzést is ad. Jó volt, amit ettem, jó volt, amit ittam, csak nem jókor. Megfogadtam, hogy az ebédet megelőző és az utána következő 1 órában nem iszom. Természetesen a 2 órás periódust egy nagy pohár vízzel indítottam és zártam, ha pedig az ebéd netalántán nagyon száraz volt, akkor néhány korty vizet természetesen ittam. Mikor elkezdtem az ayurvedával ismerkedni, ennek tekintetében tökéletes megerősítést kaptam, hiszen ez a tudomány pontosan ezt javasolja. Természetesen ez csak egy nagyon-nagyon kicsi szelete az egész ayurvedának, de még az ivásról szóló részének is.

Hideg vizet sem fogyasztok, de szimplán azért, mert begyullad tőle a torkom, viszont az ayurveda a jobb emésztés érdekében azt javasolja, hogy minimum szoba hőmérsékletű vizet igyunk, de néha-néha a forró víz fogyasztása is kifejezetten ajánlott, főleg, ha még gyógynövényekkel is megspékeljük.

Eddig mintadiáknak tűnhettem, viszont a „rosszul csinálom” lista talán hosszabb volt, mint amikre magamtól rájöttem. A vízfogyasztó rutinom úgy nézett ki, hogy a csap mellett állva le-lehúztam 1-1 pohár vizet másfél/két óránként. A szakemberek épp az ellenkezőjét ajánlják. Ülve, 1-2 kis kortyot igyunk 15 percenként, így körülbelül 1 óra alatt fogyasszunk el egy nagy pohár vizet.

Az, hogy mennyi az ajánlott napi folyadékbevitel, egy vitatott téma. A legelterjedtebb ajánlás a napi 1,5-2 liter, viszont ez személyenként változik. Befolyásoló tényező a kor, aktivitás, illetve testünk sajátos vonásai is, viszont biztos, intő jelek vannak. Ha száraz a bőröd, vizeleted nagyon sárga, vagy, ha valaki korához képest ráncosabb, az azt jelenti, hogy szervezetének több vízre van szüksége!

Olvasnál még a vízfogyasztásról? [1]

Szerb Kata


[1] https://infozio.wordpress.com/2021/04/16/inni-es-inni/

Talán ezek is érdekelhetnek …