Blog

Demiszexualitás, avagy az erős érzelmi köteléken alapuló vonzalom

0
1 Demiszexualitas

A különböző irányultságok tárházában rendet téve egyre több új fogalom és kategória került bevezetésre, és idővel a társadalom általi elfogadás is elterjedtebbé válik. Így történt ez a demiszexualitás fogalmával kapcsolatosan is, amelyről elsőként 2006-ban hallhatott a világ, majd az évek múlásával a társkeresőkben is megjelent, mint választható opció. Számtalan hasonló témájú cikket látva felmerül a kérdés az emberben, hogy miért alakult ki ennyi szexuális irányultság? Erre a válasz nagyon egyszerű, nap mint nap szembesülünk az erotikával fűszerezett internetes tartalmakkal, filmes jelenetekkel, sorozatokkal akarva vagy éppenséggel akaratlanul. Az emberi egyediséget félretéve természetes, hogy mindenki másképp él meg bizonyos életeseményeket, szóval nem nézhetjük a témát szűklátókörűen.

A demiszexuális fogalma egy átmeneti állapotot képez az aszexualitás és a szexualitás között fogalma között. Lényegében az „átmeneti szexualitású”, avagy más szóval a „szürke szexualitású” emberben is megvannak a vágyak csak ezeknek a megélése érzelmi alapú impulzusokon nyugszik, azaz, ha nincs stabil érzelmi kötődés, akkor nem alakul ki a vonzalom legkisebb szikrája sem. Az ilyen irányultsággal rendelkező emberek képesek megdönthetetlen határt húzni a vonzalmak típusai, a vágy és a romantika között. Miért is jelentősek ezek a határok? Azért, mert a megrendezett romantikus filmek azt sulykolják a hétköznapi emberbe, hogy a vággyal fűtött szerelemben érzelmi határok nincsenek. Pedig az, hogy az aktuális pillanatban mit érzünk, hogyan érzünk vagy hogyan éljük meg, az ezer és ezer tényezőnek köszönhető.

A megélés időzítése sem mindegy, sajnálatosan módon hajlamosak az emberek siettetni az úgynevezett megnyílási folyamatot, amely egy az egyben elijeszti az emocionális demiszexuálist. Őket nem lehet siettetni, tisztában vannak azzal, hogy ők minden oldalról meg akarják ismerni a partnerüket, kerül amennyi időbe kerül. Ezzel a mélylátás típusú ismerkedéssel nem veszik figyelembe sem a kisugárzást, sem a megjelenést, így csak is a tiszta csomagolás- és megtévesztésmentes való alapján ítélik meg a másik felet. Lehet ez az összefoglalás kicsit furcsának hangzik, de van néhány jellemző cselekedete a demiszexuálisoknak, ezeket végig olvasva közelebb kerülhetünk a témához.

A türelmes szeretet: ha időt szánsz rájuk akkor százszorosan hálálják meg, ezzel azt éreztetik veled, hogy fontos vagy számukra, és szívesen töltöd velük az időt. Ezzel megkapják a lehetőséget arra, hogy felvegyék a megfelelő kapcsolati hullámhosszt.

A társkeresők elítélése és mellőzése: a mutatott kép nem vált ki bennük vágyat, ezenkívül a kényszeres párkeresésre is képtelenek. Azaz a bizalom, a közös élmények, a végtelen kommunikáció és az emocionális impulzusok váltanak ki törhetetlen vonzalmat.

Lépésről lépésre: előszeretettel hívnak meg magukhoz, de ez természetesen nem azt jelenti, hogy akkor itt van az idő a szintlépésre. Számukra a privát szférába történő beengedés egy elköteleződési folyamat, amellyel azt közlik burkoltan, hogy: Érték vagy számomra.

Kalandos kalandok kíméljenek: számukra érthetetlen az érzelemmentes csak szimplán fizikai vágyon alapuló egyéjszakás kapcsolat. Ennek oka, hogy teljesen más az értékrendjük, így nálunk érzelemmentes világról szó sem lehet, hiszen nem a külső fog megtartani és rabjává tenni.

Beszélgetés vagy flört: egyértelműen egy mély-belsőséges beszélgetés mellett döntenek a bugyuta játékosságba rejtett macska-egér harc helyett. Számukra a legnagyobb érték és vágyfokozó, ha tudják, hogy mindenről lehet beszélgetni a másik féllel, és ettől a másik sem retten meg.

Különleges elköteleződés: alapjellemzőjük, hogy nagyon megválogatják a partnereiket, és legtöbben nagyon hamar kiesnek az osztásból, de ha egy számára extra értékes személy jelenik meg az életében, akkor érte tűzön-vízen is átmegy és nem fog vacillálni az elköteleződésen sem.

Barátok szerepe az életben: számára a barátai az önfeledt időtöltés, a biztonság és a jó társasági élet forrásai. Így őket nem traktálja szerelmi életével olyannyira, hogy szinte kerüli is a témát, mondván, hogy nincs közük hozzá.

Tehát mint ahogy a szempontok elolvasása után is látható, van, amivel tudunk azonosulni, és van, amivel nem, és ez épp így van az ismerkedés mechanizmusa, ideje és jellege esetén is. Azonban, ha hagyunk elegendő időt a partner feltérképezésére akkor igényorientáltan és nem tolakodóan tudjuk elnyerni vagy megtartani a bizalmát a számunkra fontos személynek.

Száz szónak is egy vége, ez az érzelmi alapú ismerkedés egyáltalán nem hátrányos, hiszen arra sarkallja az embert, hogy a pillanatot megélve megtanuljon lassítani és ellenállni a média erőltetett párkapcsolati hatásainak.[i]


[i] Orbán Nikolett

Talán ezek is érdekelhetnek …