Blog

Valentin nap – a szerelmesek ünnepe

0
1 Valentin 1

Az angolszász országokban február 14-én ünnepelt Valentine’s Day a 20. század végétől a vallási hagyományokat háttérbe szorítva és elhomályosítva világszerte a „szerelmesek ünnepévé” vált.

Nálunk február 14-én a Bálintok ünneplik nevük napját. Szent Bálint (Valentin vagy Valentinus) többek között a szerelmesek, a lelkibetegek és az epilepsziával élők védőszentje is. A rózsaszín ködben ne feledkezzünk meg róla, hogy éppen ezért az epilepsziások világnapja szintén ma van.

A szerelem ünneplésének gyökerei egészen az Ókori Rómáig nyúlnak vissza, ahol február 15-én volt a Luperkália nevű termékenységi ünnep.

Létezik egy legenda, amely egy 3. század végi, Rómában élő, Valentin nevű keresztény pap történetét meséli el. II. Claudius császár elrendelte, hogy a fiatal férfiak nem köthetnek házasságot, mivel a császár szerint jobb katonák válnak az ifjakból, ha a szerelem és a házasság nem tereli el a figyelmüket. Valentin a keresztény hagyományok szerint mégis megeskette a hozzá forduló szerelmes fiatalokat. A császár ezért börtönbe vetette és halálra ítélte a papot. Valentin jámborságát és önzetlenségét megismerve az egyik börtönőrnek megesett rajta a szíve, összeismertette őt vak leányával. Valentin hite erejével csodát tett és visszaadta a lány látását, akivel jó barátságot is kötött. Életét azonban még ez a cselekedet sem menthette meg; kivégzése napján búcsú üzenetet küldött a lánynak, benne a következővel: „A te Valentinod.” Innen ered a Valentin napi üzenetküldés szokása.

Bálint-napi hagyományok természetesen a magyar kultúrában is megtalálhatóak. Például, ha egy hajadon ezen a napon verebet lát, szegény emberhez fog hozzámenni, de boldog élete lesz. Ha egy fiatalasszony a mai nap félbe vág egy almát, ahány mag kiesik az alma közepéből, annyi gyermeke fog születni. Ha egy lány babérlevelet tett ezen az éjszakán a párnája alá, úgy tartották, megálmodja jövendőbelije nevét. Bálint nap reggelén a szerelmes csók szerencsét jelent. A népi hiedelmek szerint pedig a február 14-ei száraz és hideg idő jó termést hoz.

Ahány nemzet, annyi szokás…

Az olaszok híresen túlfűtött nép, akik szenvedélyesen tudnak szeretni, így nem meglepő, hogy Valentin napi hagyományaiknak is megadják a módját. A szerelmespárok rendszerint neveik kezdőbetűjével vagy fényképükkel ellátott lakatot hídra zárnak, majd miután az összekapcsolódott, a kulcsot örök szerelmet kívánva a vízbe hajítják. A dánok és a norvégok az ilyenfajta látványos szerelmi jelenetek helyett inkább a meghitt, romantikus, gyertyafényes vacsorát részesítik előnyben. A finnek elsősorban nem a szerelemnek szentelik ezt a napot, ők inkább a szeretetet, az igaz barátságot ünneplik, és kedves üzenetekkel ellátott képeslappal ajándékozzák meg egymást.

Mi magyarok nem csak ma ünnepeljük a szerelmet. A nyári napéjegyenlőség, Szent Iván éj is a szerelmi varázslatok estéje. A pogány szláv ceremónia szerint, amikor leszáll az este a két nem – külön csapatokban – a vízparton énekelve, táncolva tüzet gyújt. Éjfélkor áldozatként egy fehér tyúk és egy fekete kakas vérét egy égő olajjal teli tálba csurgatják, majd immár közösen körtáncolva, majd vízbe merítkezve folytatódik a mágikus éjszaka…

Nem csak télen és nyáron jut nap a romantikának. A májusfa állítás már több, mint 600 éves gyönyörű hagyomány kis hazánkban. Április 30-áról május 1-re virradóra, az éj leple alatt, kora hajnalban a legények a feldíszített fát szívük választottja háza elé állították, ami, mint egy szerelmi vallomás, udvarlási szándékukat testesítette meg.

Június 23., május 1., február 14…. dátumok, amik okot adnak, hogy különleges hangulat árasszon el minket és a szerelmet ünnepeljük.

Óriási vörös rózsacsokrok, szív alakú bon-bonok, gyertyafényes vacsora, csillogó ékszerek, bódító virágillat, csillogás, giccs és rózsaszín köd, ami ma mindent körbeleng szerte a világon. Van, aki szereti és izgatottan várja, vannak, akik közönyösen tudomást vesznek róla és tovább végzik az átlagos napi teendőket és akadnak, akik kifejezett ellenszenvvel és megvetéssel gondolnak az általuk feleslegesnek tartott felhajtásra és azokra, akik ma ünnepelnek. Szerintem egyik véleménnyel sincs semmi probléma, jól megférnek egymás mellett. De ne felejtsük el, a Valentin napi pompa önmagában mit sem ér anélkül, ha az év többi napján mindenféle apropó nélkül nem kedveskedünk annak, akit szeretünk. Egy kis figyelmesség, egy apró meglepetés, néhány kedves szó vagy egy jelképes ajándék időnként mindenkinek megmelengeti a szívét, romantikával megfűszerezve a szürke hétköznapokat.

Szabó Johanna

[1]


[1]További szerelmes tartalmakért kattints ide:

Talán ezek is érdekelhetnek …