Blog

Elsődleges fejfájások, avagy minden, amit tudni kell a migrénről

0
1 Elsodleges Fejfajasok Avagy Minden Amit Tudni Kell A Migrenrol

A migrénes betegek kellemetlen tüneteiről és szenvedéseiről sok hallhatunk, olvashatunk, valamint láthatjuk is akár követlen környezetünkben a szenvedésüket. Önálló betegségként tartósan keserítheti meg az ember életét a csillapíthatatlan, szűnni nem akaró fájdalom. Összevetve a nemek közötti megjelenésének arányát azt láthatjuk, hogy nők esetén háromszor gyakrabban fordul elő, mint a férfi nem esetén. A kifejlődését tekintve ritka azon eset, amikor a tünetek –gondolunk itt a közepesen/nagyon erős lüktetés, fény/hangérzékenység, hányinger, hányással és étvágytalansággal tarkított közöny – ember korai felnőttkorában jelenik meg.

A tünetcsoport értelmezése korántsem ilyen egyszerű, hiszen több fajtájáról is beszélhetünk, amelyek eltérést mutatnak például a rohamok megjelenésének és lefolyásának dinamikájában. A fejfájás 3 típusa:

Aurás migrén

A típusba tartozó betegek esetén a roham előre jelezhető, mivel speciális tünetek jelennek meg a látótérben például: fekete folt, villogó pontok, gömb/csillag alakzatok vagy éppenséggel vonalasan homályos képet látunk. Fokozaton kialakulásuk ellenére spontán képesek megszűnni a panaszok. Gyakori, hogy az aurás migrénesek migréntípust váltanak az életük fejfájós periódusait tekintve. A megjelenő egyéb bevezető tünetek lehetnek: zsibbadás, érzékelés zavara, beszédzavar, izomgyengeség, dezorintáltság, ami változatos dominanciával jelenik meg egy-egy migrénes periódusban.

Aura nélkül megjelenő migrén

Más szóval megfogalmazva a közönséges migrén, ahol a rohamok előjel nélkül villámcsapászerűen robbannak be. A megjelenés gyakoriságának mintázata és erőssége teljesmértékben betegfüggő, tehát van, akinél havonta többször, valakinél pedig csak évente pár alkalommal fordul elő. Kezelés nélkül pár órától maximum 3 napot felölelő intervallumban jelenik meg a fej egyik vagy mindkét oldalát érintő lüktető és pulzáló fájdalomként.

Aurás jelleg a migrén jelensége nélkül

A rejtőzködő csendes migrén jelzővel illetett formája a „fejfájásnak”, amely esetén az aura jellegzetes illúziós és a fejfájás egyéb tünetei jelen vannak, de a fejfájás idővel sem jelenik meg. A betegek beszámolása szerint sokkal kellemetlenebb állapotot idéz elő, mint amikor fejfájás is kíséri. Szerencsére ez az elváltozás rövidebb ideig uralkodik, mint a migrén másik kettő fajtája.

Hiába a tipizálása a kórképnek, bizonyosa esetekben a nagykönyvnek ellentmondva lépésről-lépésre képes manifesztálódni. Négy lépcsőn keresztül érthető meg igazán a kórlefolyás:

 1. Bevezető állapot: egyénfüggés ténye itt sem elhanyagolható, hiszen van, akinél néhány órával, míg másoknál napokkal előtte megjelenik a hangulat romlása/hullámvölgyek, a viselkedés megváltozása, az étvágytalanság és az energiaszint degradációja.
 2. Specifikus tünetek/aura megjelenése: egyénspecifikus fejfájás alapozó tünetek domináns fellépése például látászavar, térérzékelés-zavar és a hányinger.
 3. Fejfájás: típusos fájdalom (erős lüktető jelleg) megjelenése, amely környezeti hatásokra és/vagy a mozgás/munkavégzés alkalmával állapotromlást idéz elő.
 4. Tompulás/Feloszlás: a tünetek visszaszorulása, és a fájdalom csökkenésének periódusa, ami után jelentős fáradságérzés és megkönnyebbülést érzése kerít hatalmába minket.

A típusait leírva egyszerűnek és relatíve logikusnak látszik a kórfolyamat, viszont a kiváltó okok tárháza ennél lényegesen tovább bonyolítja a migrénekről alkotott rendszerünket. Kiválthatják példának okán a

 • hormonális zavarok (menstruáció, menopauza)
 • érzelmi trauma (depresszió, stressz, túlzott izgalom, szorongás)
 • testi funkciózavar (tartáshiba, megterhelő munka, alvásminőség romlása)
 • metabolikus paraméterek eltolódása (vesefunkció/májfunkció zavara)
 • étrendi változás vagy egyhangúság (alkohol, koffein, erős fények/szagok, folyadékhiány, zöldségek/gyümölcsök csökkent mennyisége)
 • nem megfelelő gyógyszeres terápia (hormonpótlók, vérnyomáscsökkentő, fogamzásgátló, altatók, homeopátiás inkompatibilitás)
 • hematológiai és autoimmun kórképek (vérképzési zavar, cöliákia)

A migrénes folyamatok összetettsége jól látható a leírtak alapján, de a fájdalom- és a migrénspecialista számára segíthetünk a diagnózis felállításban, ha fájdalom- és gyógyszernaplót vezetünk a kritikus napokon, vagy ha a fejfájásunk típusos tüneteit érzékeljük magunkon. Emellett tanácsos feljegyezni a különös megterheléses napokat is, hiszen a környezeti hatások is hatalmas jelentőséggel bírnak.

Sajnálatos módon napjainkban gyógymód nem ismeretes a migrénes fejfájásra, így csak tüneti kezelést tudunk alkalmazni. A kezelés lehet fájdalomcsillapító/görcsoldó gyógyszerekkel, masszázzsal, akupunktúrával, mozgásterápiával és reflexiós pontokkal.

Remélem mindenki számára tartogatott a cikk egy-egy plussz információt, illetve a migrénben szenvedők számára sok-sok kitartást kívánok.[1]


[1] Orbán Nikolett

Talán ezek is érdekelhetnek …