Blog

A Tanár – sorozatajánló

0
2. A Tanar

Négy éve debütált „A Tanár” c. sorozat, amelyet a húsvéti időszakban mutatott be a magyar televízió. Emlékszem, eleinte nem is tudtuk pontosan, mi megy éppen a tévében, az első évad első epizódja végére pedig már az egész családot a képernyő elé szögezte.

A Tanár, nem egy pusztán önmagában szórakoztató tartalmat sugároz, amit be tudsz kapcsolni főzés közben, hanem kellő társadalomkritikával és – szemléltetéssel fűszerezett, életszerű, könnyed sorozat, mely számos alkalommal mosolyt, hangos nevetést és könnycseppeket adhat bárkinek, aki nézi, legyen az fiatal vagy idős. Olyan különböző élethelyzeteket tár a néző elé, mint a megcsalás, a családon belüli erőszak, a nem kívánt terhesség, a kiközösítés, a megfelelési kényszer, a plátói szerelem vagy a családalapítás, amelyeket mindenki számára befogadható megvilágításba helyez.

Az egy fő cselekményszálon futó események helyett, minden részben egy más történetet dolgoz fel, mindig egy személyt főszereplővé téve, aki körül éppen zajlanak az események, ezáltal nem érezhetjük magunkat képernyőhöz szorítva. A szereplői gárdát forgatva mindenki megtalálja azt a karaktert, akivel azonosulni tud, ha csak egy kicsit is. Maga a történet egy gimnáziumban játszódik, majd onnan követve a szálakat ismerhetjük meg a szereplők életét. Számos mélyebb bepillantás révén megérthetjük, mi zajlik a szereplőkben, mit miért tesznek, hiszen ők is ugyanolyan emberek, mint te vagy én, így válik tanulságossá is egyben.

A középpontban a tanár áll, aki mondhatni mindennek a mozgatórugója. Számára ez nem csak egy munka, amiért megkapja a fizetését, hanem egy küldetés a diákokért. A hatalmas hivatástudatnak köszönhetően, sikerül mindenféle bonyodalomba kevernie magát és olykor másokat is. Minden helyzetben a szívével cselekszik a pedagógia legfrappánsabb eszközeit bevetve. Ezen túl természetesen éli saját életét, annak minden gondjával, nyűgjével és kihívásával. E tekintetben sem hagyja a nézőt unatkozni, hiszen ilyen téren is akad bőven meglepetés és izgulnivaló.

A diákokhoz inkább partneri, mintsem hierarchikus kapcsolat fűzi, melyet a kölcsönösség jellemez. A tananyag átadásán és elsajátításán túl, nem titkolt célja a gyerekek életre való nevelése is a maga minden árnyoldalával együtt. Kellő lazasággal kíséri őket az élet és az iskola rögös útjain, ám emellett az áldozatkészség mellett, nem akármilyen tekintéllyel is rendelkezik. Számára munkája olyan örömforrás, melyet egy váratlan magánéleti esemény sem törhet meg, mert mindig rendületlen jókedvvel száguld fel a pulpitusra a maga komikus stílusával. Cselekedeteivel sokszor tükröt tart a (pedagógus) társadalom elé, melyből mi is építkezhetünk.

Úgy gondolom, mind a négy évad képes volt adni valamit nézőjének. Azt, hogy nekem mit adott, azt nem árulom el, tapasztalja meg mindenki maga.[i]

Kovács Viktória

Még több sorozatajánló érdekel?


[i] https://infozio.wordpress.com/2022/03/17/sorozat-amely-a-kepernyo-ele-szogez-minket-squid-game/

képek: Google

Talán ezek is érdekelhetnek …