Blog

Karácsonyra hangolódva – Leiner Laura: Mindig karácsony

0
Mindig Karácsony Könyvajánló 1

Életem egyetem előtti éveiben a decemberi időszakra tipikusan jellemző volt, hogy iskola után (vagy éppen a téli szünet elején) elkezdtem magam karácsonyi hangulatba hozni. Ennek három fő lehetséges módja volt: a karácsonyi dalok hallgatása (Michael Bublé karácsonyi albumát már kívülről fújom én, a családom, de szerintem még a szomszédok is), a karácsonyi filmek nézése, illetve legalább egy jó karácsonyi könyv olvasása. Aki ismer, az tudja, hogy a könyveken egész gyorsan átrágom magam – sokkal jobban el tud ragadni egy történet, ha azt olvashatom, és úgy képzelhetem el, ahogy csak szeretném – így régebben elképzelhetetlen volt, hogy decemberre csak egy könyv jusson – viszont akkoriban a karácsonyi választék még nem volt ennyire nagy, így mindig a karácsonyt megelőző utolsó pár napra hagytam a kiválasztott könyvet, hogy igazán át tudjak szellemülni. Így történt ez pár éve is, amikor december elején beszereztem Leiner Laura: Mindig karácsony című művét későbbi olvasásra. Bár azóta, mióta egyetemista vagyok, a decembereimet már egészen más határozza meg, az ünnepek előtt (néha között) még mindig a kezembe akad ez a könyv, aminek tartalmára azóta is meleg szívvel, mosolyogva gondolok vissza.

A történet Annát, Bogit és Lucát követi nyomon, három külön, mégis egymásba fonódó eseménysorozattal. A könyv kezdetén egy sokunk számára ismerős jelenet szemtanúi lehetünk: december 23-án a plázában elszabadul a tömeg, mindenki szalad még egy utolsó ajándékot megvenni, és hatalmas a forgatag. Anna, Bogi és Luca is a plázában találkoznak – a mozgólépcsőn véletlenül egymás mögé állva utaznak, amikor egy prank miatt leáll a lépcső. Első sejtéseimmel és reményeimmel ellentétben a lányok nem kötnek életre szóló barátságot a lépcső tetején – pár szót váltanak, majd mindenki indul a saját dolgára. A könyv felépítése is ennek megfelelő: a regényben váltakoznak a lányok szemszögéből megírt, különálló történetek, amelyeket egy dolog köt igazán össze: a szerelem. Kicsit olyan érzés olvasni, mintha valaki az Igazából szerelem egyszerűbb, kevesebb szereplőt foglalkoztató változatát fogná a kezében – bár látszólag teljesen szétválik a három történet, egy-egy kis kapcsolat mégis van mindegyik között. Anna szála nagy részben a pláza mozijában játszódik, ahol a lány dolgozik. Itt látja meg volt barátját az új barátnőjével moziba jönni, és itt ismer meg valaki egészen mást ugyanezen a napon. Luca családjával Sárvárra utazik karácsonyozni, ahol a szerelmi kapcsolat mellett egy elmérgesedett családi viszonyt is kicsit sikerül megoldania, Bogi pedig a karácsonyi bevásárlásból szalad hazafelé ünnepelni a családjával, amikor kiderül számára, hogy a tinikori szerelme újra itthon van.

A lányok történetei nagyon szórakoztatóak, segítenek az embernek egy kicsit kikapcsolódni és elmenekülni a valóság elől. Ha arra vágysz, hogy a fejedet kelljen törnöd a cselekmény alakulásán, ezt a könyvet nem feltétlenül ajánlom neked – a Mindig karácsony, bár kiszámítható volt számomra, a maga egyszerű bájával annyira kellemes és meleg hangulatot teremt, amilyet nagyon kevésszer volt szerencsém tapasztalni. Amennyiben kedved támadt olvasással hangolódni az ünnepekre, sok szeretettel ajánlom neked az ünnepi könyvek közül a személyes kedvencemmé vált Mindig karácsonyt!

Varga Roxána

Képek forrása: Pixabay, saját kép

Amennyiben tetszett a könyvajánló, lesd meg ezt is:

Talán ezek is érdekelhetnek …