Blog

16 personalities. Ismerd meg a személyiségedet

0
1. 16 Personalities

A modern pszichológia számos olyan önismereti tesztet alkotott a publikum számára, amelyek segítségével a kíváncsi személyek közelebb kerülhetnek a válaszhoz, ami megfogalmazza: „Ki is vagyok én valójában?”
 Amellett, hogy az eredmények megerősítő visszacsatolásként szolgálnak egy-egy adott jellemrajzra a tesztkitöltők szerelmesei a tetejében útmutató, személyreszabott tanácsokkal is gazdagodhatnak, melyek gyakorta megkönnyíthetik mindennapjaikat.

A Myer-Briggs Típus Indikátor nevet viselő személyiségteszt négy fő dimenzióra alapozza kérdésköreit, melyek kombinációiból adódik össze egy ember jellemrajza. A végső eredmény 16 lehetséges opciót foglal magába az emberek döntéshozatalával és információfeldolgozásával kapcsolatosan.  Az elmélet alapító atyja Carl Gustav Jung gondolatmenete, amit Isabel Briggs Myers alakított át egy teszt formájába, hogy közelebb hozhassa önmagukhoz az érdeklődőket. A nagyjából negyed órát igénybe vevő teszt számtalan, köztük magyar nyelven is elérhető.

A négy dimenzió

1. A sorozat első két eleme nem más, mint az extrovertált és az introvertált szavak kezdőbetűi, tehát E vagy I. A két ellentétes jelentésű magatartásforma az emberek nyitottságára, szociális készségeire enged következtetni. Míg az extrovertált személyek harsányak, dominánsak és nyitottak, introvertált társaikat addig visszahúzódó, kiegyensúlyozott, önálló és csendes temperamentum jellemzi.

2. A második betű (N/S) az angol eredetű iNtuition és Sensing alakokat jelképezi. Az intuitív személyek innovatívak, merészek, vizionáriusok, míg ezzel szemben a másik csoport képviselői gyakorlati tudásra alapozott nézetekkel rendelkeznek, munkájuk részletes, felfogásuk hagyományos.

3. T/F azaz Thinking kontra Feeling. A szív és ész csatája egy örök érvényű háború, melynek mindkét oldala szorosan kapcsolódik mindahhoz, ami emberré tesz minket. Az egyik csapatban értelemszerűen az érzékeny, empatikus és gondoskodó személyek játszanak, míg vetélytársaikra sokkal inkább ráhúzható a következő feliratú címke: logikus, pragmatikus, racionális és tárgyilagos.

4. Az utolsó betűkombináció a Judging és Perceiving szavakat szimbolizálják. (J/P) Utóbbi kategóriába sorolható egyének spontán természetükkel képesek alkalmazkodni a váratlan szituációkhoz, mindemellett kimondottan pártatlanok, s változékonyak, a „J” mögött sorakozó személyek azonban sokkal inkább szervezett gondolkodásmóddal rendelkeznek. Határozott, strukturált és kitartó emberek.

A teszt elvégzése után, mindannyiótok számára kiderül, mi az a négy betűkombináció, melyből összeállnak személyiségetek alappillérei, s ezek milyen százalékban dominálnak bennetek válaszaitok alapján. Természetesen az eredmény sokkalta részletesebb leírást ad számotokra cikkemnél, melynek célja pusztán a figyelemfelkeltés és a nemzetközileg elismert Myer-Briggs Típus Indikátor hazai népszerűsítése volt.
Végezetül az alábbi oldalon nem csupán pontos jellemrajzot kaphattok, de megtudhatjátok azt is, hogy a népesség hány százalékát teszi ki a ti személyiségtípusotok, illetve, hogy milyen hírességek/fikcionális alakok rendelkeznek a tiétekéhez hasonló betűkombinációval. 

Tippek

– Ne egyedül végezd a tesztet, hanem egy olyan ember társaságában, aki igazán jól ismer téged. Miért? Sok kitöltő abba a hibába esik, hogy nem a rá jellemző választ adja meg, hanem sokkal inkább azt az opciót, amilyennek ő szeretné látni saját magát.

– A skálákon lehetőség szerint, mindig billentsd a mérleg nyelvét valamelyik irányba, hiszen a semleges lehetőségeket nem tudja értékelni a kalkulátor.

– A tesztet évente egyszer javasolt kitölteni a pontos eredmény és véleményváltoztatás nyomonkövetésének érdekében.

A link: https://www.16personalities.com/hu

Köszönöm, hogy ezúttal is velem tartottatok.

Üdv: Egy lelkes ENTJ!

Hegedüs Fatime Réka

Ha tovább szeretnéd boncolgatni, hogy milyen ember vagy valójában, szeretettel ajánlom figyelmedbe egy korábbi cikkemet: https://infozio.wordpress.com/2021/09/07/az-ot-szeretetnyelv-a-tied-melyik/

Talán ezek is érdekelhetnek …