Blog

Vissza a normális kerékvágásba, vagyis az élet az ünnepek után

0
1. Vissza A Normalis Kerekvagasba Vagyis Az Elet Az Unnepek Utan Scaled

Biztos nem én vagyok az egyetlen, aki a díszes, hangulatos decemberi időszak után mindig kicsit elveszve érzi magát. Az ünnepek hadából hirtelen a szürke, zord januárba csöppenünk, aminek az első egy-két napján még talán megmarad valami abból a melegségből és boldogságból, amit a december hozott magával, aztán ahogy telnek-múlnak a napok, úgy ezek is az ünnepi emlékekkel együtt kopnak el.

            Szerencsére én is jól tudom, hogy ezzel az érzéssel nem vagyok egyedül – hiszen nagyon sokan küzdenek azzal, hogy visszarázódjanak a hétköznapokba egy olyan időszak után, ahol minden a pihenésről, a boldogságról és (valljuk be) az evésről szólt. Az, hogy kinek miért ennyire nehéz a visszaállás, sok mindentől függhet.

CSALÁD

            Én is egyike vagyok azoknak az embereknek, akik tűzbe mennének a családjukért. Az, hogy a karácsonyi készülődéstől kezdve az elsejei köszöntésekig a kis családom gyűrűjébe kuckózva tudok élni, igazán nagy szerencse. Ez az időszak szerencsére a legtöbb ember számára egyáltalán nem negatív, hiszen ilyenkor együtt van mindenki és viszonylag nagy a béke, még azok között a családtagok között is, akik általában marják egymást – bár azért a karácsonyi főzőcskézés alatt könnyen elszabadulnak az indulatok. Éppen ezért különösen nehéz azt megszokni, hogy egyszer csak már nincs nyüzsgés, nem nevetgélnek az ember körül a vidám unokatestvérek, nem kiabál anya, hogy „Jaj, még margarinért szaladj el!” és a mamika sem ül a kanapé szélén arra várva, hogy megkérdezze: „Na és van már valakid?”. Hirtelen túl nagy lesz a csend és túl kevés a társaság – emiatt pedig könnyen érzi az ember magát magányosnak és szomorúnak.

EMLÉKEK

            Kár volna tagadni, hogy gyermekként azért jóval nagyobb élmény mind a karácsony, mind a szilveszter. Véleményem szerint soha nem fogja lekörözni egy felnőttkori ünnep azt, amikor az éjfél még valamilyen mágikus időnek tűnt, vagy azt, amikor még izgatottan vártuk, hogy mit hoz a „Mama Jézuskája” (mert szentül hittük, hogy ilyen van). Persze nem azt mondom, hogy felnőttként nem élhet át az ember egy meghitt, boldog karácsonyt, vagy nem bulizhatja ki magát szilveszterkor, de az a gyermeki varázs, ami olyan különlegessé tette az ünnepeket, már nincs ott. Emiatt pedig, miközben ezekről az időkről nosztalgiázik az ember, gyakran érezheti azt, hogy egy kis keserűség is vegyül a boldog emlékek közé – hiszen minden annyival egyszerűbb és izgalmasabb volt még akkor!

LELKIISMERET-FURDALÁS

            Bár azt kívánom, hogy bárcsak soha senki ne szomorkodna ilyen piti, szomorúságra nem méltó dolog miatt, sok embert mégis a felszaladt kilók keserítenek el január első napjaiban. Emellé még társul egy (általában már az első héten megszegett), betarthatatlan fogadalom és láss csodát: kész is az ünnepek utáni lelkiismeret-furdalás! Ilyenkor fontos azért tudnunk, hogy egy-két, az egészséges életmód szempontjából „elrontott” nap még nem fogja megváltoztatni azt, ahogy kinézünk – ezt valószínűleg csak az agyunk diktálja nekünk, amikor tükörbe nézünk.

Na de mit is tehet az ember annak érdekében, hogy jobban érezze magát?

Ahhoz, hogy erre válaszolni tudjunk, érdemes megkérdezni magunktól, hogy pontosan miért is keserít el bennünket ennyire az, hogy vége van az ünnepeknek. Ezután a válasz szinte magától értetődő lesz: Hiányzik, hogy többet legyél a családoddal? Látogasd meg őket! Szívesen átélnéd a szilvesztert megint a barátaiddal? Hívd fel őket! Valószínűleg nem fognak nemet mondani egy újabb közösen töltött estére. Megszegted a fogadalmad? Alakítsd át úgy, hogy olyan legyen, ami megfelel az életvitelednek és az igényeidnek!

Persze ezek a kérdések nem feltétlenül fognak választ nyújtani minden problémádra (hiszen például a gyermekkori emlékek utáni vágyakozásra sajnos nem ismerek megoldást), de az, hogy megpróbálod lerendezni magadban a szomorkodást, mindenképp a hasznodra fog válni. Ha pedig úgy érzed, hogy ez sem elég, hát keress magadnak valami olyan elfoglaltságot, amit legalább annyira élvezel, mint az ünnepeket – hiszen erről is szól az új év – az új dolgok kipróbálásáról.

Varga Roxána

Képek forrása: Unsplash, Pixabay

[i]


[i] Ha úgy érzed, hogy lenne mit csiszolni azon a fogadalmon, akkor ajánlom figyelmedbe az alábbi cikkünket: https://infozio.wordpress.com/2022/01/05/ujragondolt-fogadalom/

Talán ezek is érdekelhetnek …