A mediterrán étrend igazán népszerű napjainkban, Magyarországon is egyre elterjedtebbé vált. Sok helyen olvashatunk róla, hogy mediterrán jellegű diétát ajánlanak a különböző jótékony hatásai miatt. Valóban kiemelkedőek az egészségre gyakorolt pozitív hatásai, és ez nem áll meg a vérnyomás- vagy gyulladáscsökkentésben. A mediterrán étrendet nem lehet behatárolni, mivel a Földközi-tengerrel határos országok étkezési szokásait foglalja magába. Egyes elemek eltérhetnek egymástól, például nem mindenki használja az olívaolajat fő zsírforrásnak (hanem esetleg tisztított vajat), de a fő vonások ugyanazok.
Az étrend alapját a friss gyümölcs- és zöldségfogyasztás, illetve a teljes kiőrlésű gabonák fogyasztása képezi. Fehérjeforrásként a hüvelyesek, fehér húsok, illetve a halak szolgálnak, viszont nem gyakori a mindennapos húsfogyasztás. A tejtermékek csak mérsékelten, a vörös húsok pedig ritkán jelennek meg az étrendben. Kiemelt a friss növényi alapú élelmiszerek előtérbe helyezése. Továbbá fontos megemlíteni, hogy bár a mérsékelt vörösbor fogyasztása is hozzátartozik az étrend jellemzőihez, nincs biztonságos mértéke az alkoholfogyasztásnak.
A szív- és érrendszeri betegségek okozzák a legtöbb halálesetet Magyarországon. A mediterrán étrend nem csak a betegség kialakulásának rizikóját csökkenti, hanem a már meglévő kóros állapoton is képes javítani. Az étrend gazdag omega-3 zsírsavakban, mivel szerves részét képezi a tengeri gyümölcsök, illetve halak fogyasztása. Ezáltal vérnyomáscsökkentő hatású, csökkenti az érelmeszesedés kialakulásának kockázatát és anti-aritmiás hatással is bír. Az egészségesebb zsírok bevitele, például olívaolaj és olajos magvak előnyösen befolyásolják a koleszterinszintet.
A sok zöldség, hüvelyes és teljes kiőrlésű gabona fogyasztása magas rosttartalmú étrendet eredményez, aminek szintén rengeteg pozitív hatása van. Az elegendő rostbevitel fontos a testsúlykontrollban, mivel telítettség-érzetet okoz, illetve lassítani fogja a tápanyagok felszívódását, ezzel egyenletesen emelve a vércukorszintet. A lassabb vércukorszint emelkedés fontos az inzulinrezisztencia és a kettes típusú cukorbetegség megelőzésében és kezelésében. Az elegendő rostbevitel mellé viszont elengedhetetlen, hogy sok vizet fogyasszunk, így tudják a rostok kifejteni pozitív hatásukat.

Kiemelt a mediterrán diéta gyulladáscsökkentő hatása. Például a gyulladásos bélbetegségekben kifejezetten ajánlani szokták a nyugalmi időszakban. Az olívaolaj, bogyós gyümölcsök és zöldségek tele vannak értékes antioxidánsokkal, amik felveszik a harcot a szervezetben lévő oxidatív stresszel, így csökkentve a gyulladásos folyamatokat, és egyensúlyban tartva az immunrendszert. Az étrend hosszútávú fogyasztása csökkenti egyes tumoros betegségeknek a kialakulását.
A mediterrán étrend nem csak a táplálkozást, hanem egy teljes életmódot foglal önmagába. Az egészséges étkezés mellett, kiemeli a mozgás, az elegendő folyadékfogyasztás, kultúra és társasági élet fontosságát. Arra buzdít, hogy találjuk meg az örömet az életben, és legyünk nyitottak az új élményekre és ízekre. Nem meglepő, hogy az emberek mentális egészségére is pozitív hatással van, ha a mediterrán étrendet követik. Bár először kihívásnak tűnhet az életmódváltás, már az apró étrendi és életmódbeli változtatások is képesek elindítani a változást.
Pápai Liza
A képek forrása: Freepik
Ha tetszett a cikkem, akkor olvasd el ezt is!