Blog

Ínycsiklandó tavaszi receptek

0
1 Tavaszi Receptek

 A tavasz berobbanásával megjelent a jó idő – meleg lett, süt a nap – és legszívesebben kint lenne az ember egész nap. A tél végével feléled a természet, kezdődik a megújulás. A növényekhez hasonlóan nekünk is szükségünk van a vitaminpótlásra és a tápanyagdús étrendre, hogy újratöltsük raktárainkat. Ezekkel az ételekkel nem csak az éhségedet fogod kielégíteni, hanem a színek is el fognak varázsolni.

Leves:

Tavaszi minestrone Tavaszi vitaminbomba.

Hozzávalók (4 személyre):

  • 1 fej vöröshagyma (130 g/fej)
  • 2 szál sárgarépa (200 g/szál)
  • 3 szál szárzeller (50 g/szál)
  • 3 ek olívaolaj
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 200 g burgonya
  • 5 ek pesztó
  • 100 ml passata
  • 3 l zöldségalaplé
  • 160 g zöld spárga
  • só, bors
  • 1 tk chilipor
  • 1 konzerv fehérbab (400 g-os kiszerelés)
  • 230 g zöldborsó
  • 300 g fusilli
  • 1 csokor bazsalikom
  • ½ csokor oregánó
  • 2 db citrom leve

Elkészítés:

A tavaszi minestrone leves elkészítéséhez a vöröshagymát, a répát és a szárzellert apró kockákra vágjuk, majd egy nagy lábasban lepirítjuk az olívaolajon. Nyugodtan pirítsuk addig, amíg helyenként már feketére is pirulnak zöldségek, ez nagyon jó alapízt fog adni a levesünknek. Ha lepirultak, mehetnek bele a felaprított fokhagymagerezdek és a felkockázott burgonya is. 2-3 percig még pirítjuk, majd hozzáadjuk a pesztót és a passatát, alaposan elkeverjük, majd felöntjük az alaplével.
A spárgák fás végét letörjük, majd meghámozzuk és kb. 3 cm-es darabokra vágjuk a spárgákat. 
Mikor a burgonya a levesben félpuhára főtt, mehet bele a só, a bors és a chili. Belerakjuk a leszűrt fehérbabot, a zöldborsót, a tésztát és a spárgát is. Hozzáadjuk a durvára aprított zöldfűszereket és a citromlevet, majd 10 perc alatt készre főzzük a levesünket. 

Főétel:

Tavaszi rizottoFriss és könnyed recept a rizsimádóknak!

Hozzávalók (2 személyre):

  • 120 g vaj
  • 200 g salottahagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 200 g rizottórizs
  • 120 ml fehérbor
  • 100 g bébispenót
  • 900 ml alaplé
  • 2 ek olívaolaj
  • 300 g spárga
  • 230 g zöldborsó
  • 1 csokor petrezselyem + a tálaláshoz
  • só, bors
  • 140 g parmezán

Elkészítés:

A tavaszi rizottó első lépéseként a vaj felét közepes lángon felolvasztjuk egy lábasban. Rádobjuk a finomra aprított salottahagymát és alaposan lepirítjuk, közben belenyomjuk a fokhagymagerezdeket is. 2-3 percig pirítjuk, majd hozzáadjuk a rizst, elkeverjük és felöntjük a fehérborral, amit 3-4 perc alatt elpárologtatunk belőle. Rádobjuk a spenótot és belefonnyasztjuk. Hozzáadunk egy merőkanálnyi alaplevet, és addig főzzük, míg fel nem veszi a rizs, ezután megint hozzáadunk egy merőkanálnyival. Addig adagoljuk hozzá így merőkanalanként az alaplevet, míg a rizs kellemesen harapósra nem puhul, közben folyamatosan kevergetjük. 
Egy serpenyőben olajat hevítünk, majd a fás végeitől megszabadított spárgát háromba vágjuk és lepirítjuk az olajon. Ezt is hozzáadjuk a rizottóhoz a zöldborsóval és az aprított petrezselyemmel együtt. Sózzuk, borsozzuk, beledobjuk a maradék vajat és belereszeljük a parmezán háromnegyedét. További 2-3 percig főzzük, majd aprított petrezselyemmel és a maradék reszelt parmezánnal megszórva tálaljuk.

2 Tavaszi Receptek

Saláta:

A tökéletes tavaszi saláta – Spárgaimádók, figyelem!

Hozzávalók (3 személyre):

  • A salátához:
    • 1 csomag zsenge zöldspárga
    • 1 nagy marék zöldborsó
    • 2 db salátacukkini
    • 3-4 szem piros retek
    • 2 marék bébispenót
    • 3 ek tökmag
    • 2 ek szezámmag
    • parmezánforgács
  • Az öntethez:
    • 4-5 ek olívaolaj
    • 1 db citrom leve
    • 10 csipet cukor
    • 3 csipet só
    • 1 csipet bors
    • 1 tk szemes mustár

Elkészítés:

A spárgákat hosszában kettévágjuk, és a zöldborsóval együtt enyhén sós forró vízbe dobjuk kb. 1 percre, majd leszűrjük és egyből hideg, jeges vízbe dobjuk, így megőrzi a szép zöld színét. A cukkinit zöldséghámozóval hosszú csíkokra vágjuk, a retket is vékonyra szeleteljük. A szezámmagot és a tökmagot egy száraz serpenyőben lepirítjuk.
Egy nagy salátástálba halmozzuk az összes hozzávalót. Az öntethez mindent összekeverünk egy kis edényben és tálaláskor leöntjük vele a salátát és megszórjuk a parmezánforgáccsal.

Zárásnak egy kis nasi:

Sajtos-medvehagymás hajtovány – Ha március, akkor medvehagyma szezon!

Hozzávalók (30 darab hajtovány):

  • 60 dkg liszt + a nyújtáshoz
  • 1 evőkanál só
  • 1 teáskanál cukor
  • fél dl olaj
  • 4 dkg friss élesztő
  • 3 dl langyos tej
  • fél csokor medvehagyma
  • 40 dkg natúr krémsajt
  • 1 tojás a kenéshez
  • 5-10 dkg reszelt sajt

Elkészítés:

A lisztet tálba szitáljuk, hozzákeverjük a sót, cukrot, olajat, majd rámorzsoljuk az élesztőt. A langyos tej hozzáadásával összedolgozzuk a tésztát, alaposan kidagasztjuk (aki szeretné, a langyos tejben előtte felfuttathatja az élesztőt). Meleg helyen, letakarva a duplájára kelesztjük.
A megkelt tésztát elfelezzük. Az egyik darabot lisztezett felületen fél cm vékony téglalappá nyújtjuk. Megkenjük a krémsajt felével, megszórjuk az aprított medvehagyma felével, a hosszabb oldaláról indulva feltekerjük, mint a rétest. Ugyanígy elkészítjük a másik darabot is.
A tekercsekből trapézokat vágunk, sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk őket, egymástól kellő távolságra. A felvert tojással megkenjük, a reszelt sajttal megszórjuk. 180 ºC-ra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt megsütjük.

A felsorolt recepteket akár egy napon is el lehet készíteni egy komplett ebédnek. Izzítsd be a tűzhelyet, és használd ki te is a tavasz adta, egészségesebbnél egészségesebb terméseket.
Jó étvágyat!

Kaitz Réka

Forrás: Street Kitchen, Nők Lapja

Kép forrása: Street Kitchen

Jöhet egy kis desszert? Csekkold le ezeket is!

Talán ezek is érdekelhetnek …

InfoZió
Adatvédelmi áttekintés

Ez a weboldal sütiket használ, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. A cookie-k információit tárolja a böngészőjében, és olyan funkciókat lát el, mint a felismerés, amikor visszatér a weboldalunkra, és segítjük a csapatunkat abban, hogy megértsék, hogy a weboldal mely részei érdekesek és hasznosak.