A tavasz berobbanásával megjelent a jó idő – meleg lett, süt a nap – és legszívesebben kint lenne az ember egész nap. A tél végével feléled a természet, kezdődik a megújulás. A növényekhez hasonlóan nekünk is szükségünk van a vitaminpótlásra és a tápanyagdús étrendre, hogy újratöltsük raktárainkat. Ezekkel az ételekkel nem csak az éhségedet fogod kielégíteni, hanem a színek is el fognak varázsolni.
Leves:
Tavaszi minestrone – Tavaszi vitaminbomba.
Hozzávalók (4 személyre):
- 1 fej vöröshagyma (130 g/fej)
- 2 szál sárgarépa (200 g/szál)
- 3 szál szárzeller (50 g/szál)
- 3 ek olívaolaj
- 4 gerezd fokhagyma
- 200 g burgonya
- 5 ek pesztó
- 100 ml passata
- 3 l zöldségalaplé
- 160 g zöld spárga
- só, bors
- 1 tk chilipor
- 1 konzerv fehérbab (400 g-os kiszerelés)
- 230 g zöldborsó
- 300 g fusilli
- 1 csokor bazsalikom
- ½ csokor oregánó
- 2 db citrom leve
Elkészítés:
A tavaszi minestrone leves elkészítéséhez a vöröshagymát, a répát és a szárzellert apró kockákra vágjuk, majd egy nagy lábasban lepirítjuk az olívaolajon. Nyugodtan pirítsuk addig, amíg helyenként már feketére is pirulnak zöldségek, ez nagyon jó alapízt fog adni a levesünknek. Ha lepirultak, mehetnek bele a felaprított fokhagymagerezdek és a felkockázott burgonya is. 2-3 percig még pirítjuk, majd hozzáadjuk a pesztót és a passatát, alaposan elkeverjük, majd felöntjük az alaplével.
A spárgák fás végét letörjük, majd meghámozzuk és kb. 3 cm-es darabokra vágjuk a spárgákat.
Mikor a burgonya a levesben félpuhára főtt, mehet bele a só, a bors és a chili. Belerakjuk a leszűrt fehérbabot, a zöldborsót, a tésztát és a spárgát is. Hozzáadjuk a durvára aprított zöldfűszereket és a citromlevet, majd 10 perc alatt készre főzzük a levesünket.
Főétel:
Tavaszi rizotto – Friss és könnyed recept a rizsimádóknak!
Hozzávalók (2 személyre):
- 120 g vaj
- 200 g salottahagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 200 g rizottórizs
- 120 ml fehérbor
- 100 g bébispenót
- 900 ml alaplé
- 2 ek olívaolaj
- 300 g spárga
- 230 g zöldborsó
- 1 csokor petrezselyem + a tálaláshoz
- só, bors
- 140 g parmezán
Elkészítés:
A tavaszi rizottó első lépéseként a vaj felét közepes lángon felolvasztjuk egy lábasban. Rádobjuk a finomra aprított salottahagymát és alaposan lepirítjuk, közben belenyomjuk a fokhagymagerezdeket is. 2-3 percig pirítjuk, majd hozzáadjuk a rizst, elkeverjük és felöntjük a fehérborral, amit 3-4 perc alatt elpárologtatunk belőle. Rádobjuk a spenótot és belefonnyasztjuk. Hozzáadunk egy merőkanálnyi alaplevet, és addig főzzük, míg fel nem veszi a rizs, ezután megint hozzáadunk egy merőkanálnyival. Addig adagoljuk hozzá így merőkanalanként az alaplevet, míg a rizs kellemesen harapósra nem puhul, közben folyamatosan kevergetjük.
Egy serpenyőben olajat hevítünk, majd a fás végeitől megszabadított spárgát háromba vágjuk és lepirítjuk az olajon. Ezt is hozzáadjuk a rizottóhoz a zöldborsóval és az aprított petrezselyemmel együtt. Sózzuk, borsozzuk, beledobjuk a maradék vajat és belereszeljük a parmezán háromnegyedét. További 2-3 percig főzzük, majd aprított petrezselyemmel és a maradék reszelt parmezánnal megszórva tálaljuk.

Saláta:
A tökéletes tavaszi saláta – Spárgaimádók, figyelem!
Hozzávalók (3 személyre):
- A salátához:
- 1 csomag zsenge zöldspárga
- 1 nagy marék zöldborsó
- 2 db salátacukkini
- 3-4 szem piros retek
- 2 marék bébispenót
- 3 ek tökmag
- 2 ek szezámmag
- parmezánforgács
- Az öntethez:
- 4-5 ek olívaolaj
- 1 db citrom leve
- 10 csipet cukor
- 3 csipet só
- 1 csipet bors
- 1 tk szemes mustár
Elkészítés:
A spárgákat hosszában kettévágjuk, és a zöldborsóval együtt enyhén sós forró vízbe dobjuk kb. 1 percre, majd leszűrjük és egyből hideg, jeges vízbe dobjuk, így megőrzi a szép zöld színét. A cukkinit zöldséghámozóval hosszú csíkokra vágjuk, a retket is vékonyra szeleteljük. A szezámmagot és a tökmagot egy száraz serpenyőben lepirítjuk.
Egy nagy salátástálba halmozzuk az összes hozzávalót. Az öntethez mindent összekeverünk egy kis edényben és tálaláskor leöntjük vele a salátát és megszórjuk a parmezánforgáccsal.
Zárásnak egy kis nasi:
Sajtos-medvehagymás hajtovány – Ha március, akkor medvehagyma szezon!
Hozzávalók (30 darab hajtovány):
- 60 dkg liszt + a nyújtáshoz
- 1 evőkanál só
- 1 teáskanál cukor
- fél dl olaj
- 4 dkg friss élesztő
- 3 dl langyos tej
- fél csokor medvehagyma
- 40 dkg natúr krémsajt
- 1 tojás a kenéshez
- 5-10 dkg reszelt sajt
Elkészítés:
A lisztet tálba szitáljuk, hozzákeverjük a sót, cukrot, olajat, majd rámorzsoljuk az élesztőt. A langyos tej hozzáadásával összedolgozzuk a tésztát, alaposan kidagasztjuk (aki szeretné, a langyos tejben előtte felfuttathatja az élesztőt). Meleg helyen, letakarva a duplájára kelesztjük.
A megkelt tésztát elfelezzük. Az egyik darabot lisztezett felületen fél cm vékony téglalappá nyújtjuk. Megkenjük a krémsajt felével, megszórjuk az aprított medvehagyma felével, a hosszabb oldaláról indulva feltekerjük, mint a rétest. Ugyanígy elkészítjük a másik darabot is.
A tekercsekből trapézokat vágunk, sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk őket, egymástól kellő távolságra. A felvert tojással megkenjük, a reszelt sajttal megszórjuk. 180 ºC-ra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt megsütjük.
A felsorolt recepteket akár egy napon is el lehet készíteni egy komplett ebédnek. Izzítsd be a tűzhelyet, és használd ki te is a tavasz adta, egészségesebbnél egészségesebb terméseket.
Jó étvágyat!
Kaitz Réka
Forrás: Street Kitchen, Nők Lapja
Kép forrása: Street Kitchen
Jöhet egy kis desszert? Csekkold le ezeket is!