Blog

Zöldlámpa: Matthew McConaughey-könyvajánló

0
1 Zoldlampa

Matthew McConaughey egy igazán sármos, zseniális színész. Természetesen a filmipar is hamar felfedezte szép szemeit és huncut mosolyát, ebből fakadóan nem csoda, ha a köztudatban csupán egy igazi hollywoodi csábítóként, a női szívek összetörőjeként van jelen.

Sokáig az én fejemben is a „Hogyan veszítsünk el egy pasit 10 nap alatt” című filmben alakított Benibubu skatujába zárva létezett. 2020 októberében megjelent Greenlights (magyarul Zöldlámpa) című könyvének első néhány oldalát elolvasva teljesen átalakult a bennem lévő róla alkotott kép. Természetesen a romantikus filmjeinél azért 2014 után, már én is többként gondoltam rá, hiszen olyan filmekben is szerepel, mint az Interstellar vagy A Wall Street farkasa, de megismerni az életfilozófiáját, gondolatmeneteit egy teljesen más dimenzióba emelte a szememben.

Érdemes a könyvre csupán úgy tekinteni, mint egy nagy életutat bemutató tartalomra, amely tökéletességre törekedve mutatja be egy ember személyiségének formálódását, az Őt érő különböző ingerek hatására. Ha kezünkbe vesszük a könyvet, kicsit vonatkoztassunk el a névtől és a kék szempártól.

A könyv alapján Matthew egy gyönyörű lélek, aki óriási jellemfejlődésen ment keresztül, ami odáig vezette, hogy mára egy teljesen reális világszemlélettel rendelkező, kissé persze bolondos személy lett. Talán pont ettől a kombinációtól válik igazán emberivé.

Az intuíciókra hallgatni óriási kihívást jelent, hiszen megérzéseinket sokszor nehéz elválasztani befolyásoló gondolatainktól, a társadalom felénk támasztott elvárásaitól vagy a kényelem feladásával járó dolgoktól és a kudarctól való félelem miatt kialakult különböző védekező mechanizmusoktól.

Pillanat pillanatot követ, változások sokaságával kell együtt élnünk. Az élet sokszor tűnik úgy, hogy tőlünk független módon alakítja saját magát. Van, hogy megállít minket, majd szabad utat biztosít. A könyv címe is pontosan innen ered. Előfordul, hogy az élet piros lámpája stop-ra kényszerít, vagy a sárga egy kis gondolkodásra a rajt előtt, megfontoltságra sarkall, de a sárga után jön a ZÖLDLÁMPA, az engedély, a biztatás arra, hogy menj, csináld!

Az írás különböző részei különböző karakterek megértéséhez segíthet hozzá. Betekintést enged egy heves szülői kapcsolatban felnövő gyerek, egy színész és egy nőket igazán kedvelő férfi lélek rejtelmeibe.

Milyen, amikor megvan A Nő? Hogy juthat el valaki fejlődés útján a szülőséghez és teljesedhet ki családapaként? Milyen, amikor valaki tudatosan helyezi magát parkoló pályára, és áll reménykedve egy évekig tartó sárga lámpánál? És, hogy mi érte a jutalom…? A könyvben benne van a válasz ezekre is, és biztos vagyok benne, hogy számtalan olyan kérdésedre is, aminek eddig a létezéséről sem tudtál!

Szerb Katalin

Ha filmajánlót keresel: [1]


[1] https://infozio.wordpress.com/2021/07/23/a-megtisztulas-ejszakaja-anarchia-filmajanlo/

Talán ezek is érdekelhetnek …