Blog

Ne legyen tabu: a nőgyógyászati betegségekről egyszerűen

0
1. Ne Legyen Tabu A Nogyogyaszati Betegsegekrol Egyszeruen

Szerencsésnek mondhatom magam, hogy olyan barátok és családtagok vesznek körül, akik mellett soha, egyetlen témában sem érzem azt, hogy bármi miatt szégyenkeznem kéne. Természetesen, ettől függetlenül, ha valami olyan dologról kell beszélnem velük, ami engem kellemetlenül érint, akkor alapból kicsit félve, sőt, meghunyászkodva kérem ki a véleményüket és tanácsaikat – a nőgyógyászati megbetegedések témája pedig pont ilyen. De miért is kéne szégyenkeznünk bármi miatt, miközben vannak olyan betegségek, amelyeken szinte minden nő átesik élete során (legalább egyszer)? És melyek azok a betegségek, amelyekkel mindenképpen orvoshoz kell fordulnunk?

Sajnos általánosan igaz az emberekre, hogy orvoshoz csak akkor mennek, ha feltétlenül muszáj – ebben az esetben valamilyen szinten érthető okokból. Ideális esetben azonban preventív jelleggel is illene meglátogatnunk nőgyógyászunkat (minimum évente egyszer), hogy elvégezze az éves méhnyakrák szűrést, illetve azért, hogy biztosíthasson minket arról, hogy minden rendben van. Na de mi jelezheti számunkra, hogy talán mégsem?

Megváltozott folyás

Senki számára sem ismeretlen a hüvelyváladék, amely a hüvely öntisztulása következtében távozik a szervezetünkből. Azonban, ha az addig színtelen, szagtalan váladék hirtelen bővebb lesz, esetleg sárgás/szürkés/zöldes színű, valamint kellemetlen szagú, akkor gyanakodhatunk arra, hogy hüvelygyulladással (vaginózis) állunk szemben – főleg, ha társul mellé egy viszkető, égő érzés is. A hüvelygyulladásnak több kiváltó oka is lehet; okozhatja baktérium, vírus, gomba, de akár élősködők is. Sokszor (hibásan) a nem megfelelő higiéniát tartják a gyulladás kialakulásának okának, de ugyanúgy „tökéletes” talajt biztosít a túlzásba vitt intim tisztálkodás, az antibiotikum-kúra vagy akár a túl erősen klórozott uszodai víz – tehát bármi, ami az intim flóra egyensúlyát felboríthatja. Bár ma már rengeteg krémet és kúpot találunk a gyógyszertárak polcain a gyulladás kezelésére, érdemes nőgyógyászhoz fordulnunk, aki pontosan meg tudja állapítani, hogy mi okozza a gyulladást – hiszen más való egy bakteriális, és más egy gombás fertőzésre. Elhanyagolva akár kismedencei gyulladáshoz is vezethet, de különösen sokáig elhúzódva/mindig vissza-visszatérve a méhnyakrák kialakulásának kockázatát is növeli.

Rendszertelen vérzés

„Szerencsére” talán az egyik legkönnyebben észrevehető elváltozás a menstruációs vérzés rendszertelensége. Bár ennek rengeteg oka lehet, minden esetben erősen javasolt felkeresni egy nőgyógyászt, ha ezt tapasztaljuk. Ilyen rendellenesség lehet egy-egy kimaradó vérzés, a ciklusok közti vérzés, de az aktus után jelentkező vérzés is. Ide sorolhatjuk azt is, ha a vérzés túlságosan hosszú (több, mint 10 nap), túl bőséges és darabos, esetleg intenzív görcsökkel és rosszulléttel jár. Számtalan okot tudnánk felsorolni, amelyek előidézhetik ezt a „borulást” (akár a nem megfelelő fogamzásgátló tablettát is ideértve), a leggyakoribbak azonban a méhpolip, a Chlamydia, a méhszájseb és a méhnyakrák.

Sebek, dudorok

Nem kell mindig teljesen kétségbeesni, ha csomót érzünk magunkon – okozhatja ezt egy faggyúmirigyciszta, bőrkinövés, terhesség esetén akár egy visszér is, ezek pedig jóindulatúak, aggodalomra nem adnak okot. Szakorvos felkeresése azonban azért javasolt, mert sajnos nem csak ezekkel találkozhatunk – a sebek herpeszre vagy valamilyen daganatos megbetegedésre is utalhatnak, a kékes-fekete, kiemelkedő anyajegyek pedig melanómára.

Összefoglalva azt mondhatjuk, hogy bármilyen változást is észlelünk, azzal tanácsos orvoshoz fordulnunk. Szégyenkezésre semmi ok, hiszen ő épp azért van ott, hogy nekünk segítsen! Ha pedig olyan szerencsések vagyunk, hogy panaszunk nincsen, évente egyszer akkor is ajánlott ellátogatni nőgyógyászunkhoz, hogy a szerencsénk a következő évig is kitartson.

Varga Roxána

Képek forrása: Pexels

[i]


[i] Ha tetszett ez a cikk, ajánlom figyelmedbe a következőt is: https://infozio.1367.hu/2022/11/30/mit-jelent-az-endometriozis/

Talán ezek is érdekelhetnek …