Blog

December 11. –Nemzetközi hegynap

0
1 Hegy

Gondoltad volna, hogy létezik egy nap, amikor a hegyeket ünnepeljük? Egészen pontosan már közel 20 éve ünnepeljük a hegységeket ezen a napon. Mi is a története ennek a neves napnak, és miért is áll közel a szívemhez?

Ne aggódjatok, ez a cikk nem lesz egy földrajzóra. 2003-ban tartották meg a legelső hegynapot, amelynek apropója egy 2002. évben rendezett „A hegy nemzetközi éve” rendezvénysorozat volt. Mind a napnak és az évnek is az volt a célja, hogy felhívja az emberek figyelmét arra, hogy milyen esszenciális szerepet játszanak ezek a természeti kincsek az életünkben. Élőhelyet nyújt számtalan növénynek, állatnak, levegő tisztaságát is ezeknek köszönhetjük, és nem utolsó sorban rekreációs célból is felkereshetjük a hegyeinket. Ezen indokok mellett nem lehet eléggé hangsúlyozni, milyen fontos, hogy védjük a környezetünket.

Tudtad, hogy létezik egy szivárványhegy, egészen pontosan Peruban? Több ásvány alkotja, mely pár évvel ezelőtt még vastag jégréteg borította. A körülbelül 65 millió éves Vinicunca hegy 5200 méter magas, és 2016. után kezdték el látogatni az érdeklődők.

Nem gondolnánk, de a rizsföldek is hegyvidéki levegőn terjeszkednek szét. Ilyen hegység az Észak Vietnamban található Mu Chang Cai. Igazi gyöngyszem, és olyan ránézésre, mintha egy mesébe cseppentünk volna.

Ismered a Három Nővért? Nem, ez nem egy történet, és nem is egy mesefilm. Ez bizony a Kék-hegységhez tartozó képződmény, ami Ausztráliában található. A Hegység rengeteg vízesésnek, meredek sziklának és eukaliptuszerdőknek ad otthont. A legenda szerint, a három nővér beleszeretett az ellenséges törzs katonáiba. Azonban ez az akkor törvénybeütköző lett volna, így az ellenséges törzs tagjai háborúba mentek értük. A nővérek törzsébe tartozó boszorkány, hogy megállítsa a háborút hegyekké változtatta őket, és addig tartja őket fogságban, amíg a katonák le nem állnak a vérontással. Azonban a katonák meghaltak, így a nővérek kődarabként maradtak fogságban.

Turistalátványosságon és kirándulóhelyeken túl azonban Magyarországon egy egészen különleges sport ütötte fel a fejét.  Nem más, mint a falmászás. Nem kell ahhoz a környezet sajátossága, hogy meghódítsuk a magaslatokat. Nem is igényel különösebb ruházatot sem, így fagyoskodás kizárva. Illetve ez a legjobb módja annak, hogy legyőzzük azt a bizonyos tériszonyt! (A tapasztalat beszél belőlem.) Tökéletes cardio, és erőnléti edzés, ami nem mellesleg igazi kihívást is jelent. Csak ajánlani tudom mindenkinek ezt a fajta különleges sportot!

Sosem árt megismerkedni környezetünk kultúrájával, biológiai sokszínűségével. Ez, a hegyeink nélkül aligha létezne. Vigyázzunk a Bolygónkra, mert csak egy van belőle.

Goszpodinov Emese

Képek forrása: Google

Talán ezek is érdekelhetnek …