Blog

Blue Zones – Kék Zónák világszerte

0
1. Blue Zones

Már a címből is gondolhatjuk, hogy ezen zónák – jelen esetben városok – valamiben eltérnek a többitől. Mégpedig abban, hogy itt az emberek jelentős része éli meg a 100. életévet és az átlagéletkor is 90-100 év közé tevődik. Emellett, őket tartják a legegészségesebb és krónikus betegségektől mentes népeknek. Nézzük sorra miben más egy kék zóna, mint mondjuk kis hazánk.

A mozgás náluk a mindennapi tevékenységük velejárója, ahogy azt az evolúció megalkotta. Legyen ez séta, kertészkedés, házimunka vagy edzés, de nem telik el nap enélkül. Célok. Fontos a rövid- és hosszú távú cél is, mindig tudd, hogy mi az, amiért aznap felkelsz. A stressz a mindennapi életünk része, és ez nem is kell, hogy másképp legyen, hiszen ez előre visz minket. Éppen ezért nem kizárni kell az életünkből, hanem beengedni majd megküzdeni vele. A blue zones-ban erre találták ki az imádkozást és a délutáni sziesztát. Természetesen eszközök milliói állnak rendelkezésünkre, fontos, hogy megtaláljuk a számunkra megfelelőt.

A 80%-os szabály. Ők ezt arra értik, mikor úgy érzik a gyomruk már majdnem tele van, abbahagyják az étkezést. (Megjegyzem, hogy ezt dietetikai szempontból is támogatom.) Érthetjük azonban arra is, hogy nemhogy 110, de még 100%-ot sem kell mindig teljesítened se a munkában sem az iskolában, hiszen hosszútávon kifizetődőbb. A 80% pont elég. Imperfection is perfect.

Tartozz valahová! Ők a vallásra gondolnak, de ha nem is vagyunk vallásosak, legyen egy hely, egy közösség, ahová „haza” térhetünk. Ugyanúgy, ahogyan a családunkhoz, hiszen ezt is fontosnak tartják, hogy ápoljunk közeli hozzátartozóinkkal mélyebb kapcsolatot, hiszen egy egymást segítő és támogató család előrevisz. A barátokat és a szociális életet se hanyagoljuk el, hiszen ezek nélkül sem lehetünk teljesek.

A Blue Zones pedig a következők: a californiai Loma Linda, az olasz Szardínia, a görög Icaria, a costa rica-i Nicoya, végül az okinawa-i japánok.

Végül, ugyan nem tartozik a kék zónába, de Dánia is kiemelkedik valamiben. Náluk a stressz jelenléte igen alacsony, ami a következőknek köszönhető:

Kiváló a tömegközlekedésük, így nem kell a reggeli dugóban szitkozódni. A bürokratikus rendszerük milliószor gördülékenyebb, mint a miénk. Amennyiben, az anyuka úgy dönt visszamenne dolgozni, nyugodt szívvel adja be gyermekét bármelyik bölcsibe, hiszen tudja, hogy az a megfelelő kezekben lesz. Továbbá, kiemelkedően jó fizetést kapnak, melyből boldogan el tudnak élni. Hozzáteszem, nem nagyigényűek, nem laknak palotában, ám évente akár több nyaralást is meg tudnak maguknak engedni, ami szintén elősegíti a low-stress életmódot.

Van a kezükben egy különleges gondolkodásmód is, a pyt.

“Nem lehet lefordítani egy szóval, mit jelent a pyt. Ez sokkal inkább egy egészséges gondolkodásmód, ahogy a dánok megküzdenek a stresszel – magyarázta Marie Helweg-Larsen pszichológia professzor. A mindennapi feszültségekre, frusztrációkra vagy hibákra adott reakció, mint amikor azzal nyugtatunk valakit, hogy ne aggódjon, mert történnek ilyen dolgok és rá se rántson. Mikor leverünk egy poharat a konyhában, megrázzuk magunkat és azt mondjuk: pyt” – mondta a professzor.

Ez persze nem használható arra, hogy elbagatellizáljunk problémákat vagy elhárítsuk magunktól a felelősséget. E szemléletmód középpontjában tehát az elfogadás és átértelmezés áll, mely segít nekünk, hogy hibáztatás vagy túlreagálás helyett inkább lépjünk egyet hátra, vegyünk egy mély levegőt és engedjük el.[i]

A következő cikkemben pedig megnézzük, miként étkeznek a blue zone-iak.

Kovács Viktória

Pihenni, pihenni, pihenni!:


[i] https://infozio.1367.hu/2022/11/29/pihenni-pihenni-pihenni/

képek: pexels

Talán ezek is érdekelhetnek …