Blog

Úton egy aktívabb élet felé #nozeroday

0
2 Sport

A social media összes platformján keresztül folyamatosan érnek minket különböző ingerek. Rengetegszer ezek negatív hatással lehetnek mindennapjainkra. Sokan panaszkodnak önbizalomhiányról, táplálkozási zavarról, az életükkel való elégedetlenségről, klímaszorongásról, vagy akár vásárlási kényszerről, amit a social media felületeire vezetnek vissza.

Ezek a platformok algoritmusok segítségével működnek, így egy kis tudatossággal „át tudjuk verni a rendszert”. Abban az esetben, ha ügyelünk arra, mit nyitunk meg, és mik azok a tartalmak, amikhez hasonlót nem szeretnénk látni, és így még véletlenül sem kattintunk rá, egyszerűen ki tudjuk zárni a negatív tényezők nagyon nagy részét.

Érdemes azt is tanulmányozni kicsit, hogy kiket követünk Instagramon/Tik-tokon, vagy kinek a videóit nézzük meg Youtubeon. A reklám, hirdetés, szponzorált tartalom hastagekben bővelkedő profilokat nézzük, vagy a tényleg értéket közvetítőket.

2020 végén egy évösszegző, ‘ha emlékezetem nem csal’ posztban, de lehetséges az is, hogy Youtube videóban hallottam először a no zero day mozgalomról Gottschall Eszter valamelyik platformján. Ez nem egy hóbort, nem egy teljesíthetetlen kihívás, sokkal inkább egy egészségesebb, aktívabb életmódra ösztönző mozgalom.

Tényleg abszolút nem lehetetlen dolgot hirdet. A lényege egyszerűen annyi, hogy ne legyen 0-ás nap, ami annyit takar, hogy valamilyen mozgást iktassunk be minden napunkba. Lehet ez csupán egy 10 perces ébresztő jóga, lefekvés előtti nyújtás, vagy egyszerűen az, hogy ma gyalog/bicajjal megyek munkába. Természetesen a nagyobb lélegzetvételű edzések sincsenek kizárva!

Úgy gondolom ez egy olyan folyamat, aminek sikerkulcsa az egyszerűsége. Nem kell nagy elvárásokat állítani magunk elé, de mégis van motiváció és fejlődési lehetőség is. Nem tagadom, azért nem árt egy idő után tényleges edzéseket beiktatni heti 2-3, vagy akár több nap az akár csupán 10 perces könnyed mozgások, vagy rövid séták mellé. Az időzítés elengedhetetlen. Előbb szeressük meg a mozgásformát, aztán jöjjenek csak a nagyobb lépések. Vegyük a jógát példaként. Elkezded a 10 perces könnyed mozgásokat megcsinálni, aztán emelheted a „tétet”. Próbálj ki egy 30, majd 40 perces videót, aztán még a power jógába is belekóstolhatsz. És ki tudja, közben ahogy a tested kezdi megszokni a néha magasabbra kúszó pulzuszámot, az állóképességed a séták miatt fejlődik, akár még az is előfordulhat, hogy futásra is rászánod magad, és valami csoda folytán még élvezni is fogod. Igen, a futást bizony nagyon-nagyon lehet élvezni!

Sokszor vagyunk a telefonunk ellen, és tény, hogy a túlzott használata borzasztó, azonban bizonyos keretek között maradva, ezt is az előnyünkre tudjuk fordítani. A legtöbb eszközön már van fitnesz vagy egészség applikáció, ami segítségével az aktivitásunkat tudjuk követni. Jellemzően itt van olyan lehetőség is, hogy magunkra szabjuk. Be tudjuk állítani saját célunkat, ami számunkra reálisnak tűnik. Ez is nagy motivációként tud szolgálni. Saját bőrömön tapasztalom rendszeresen, hogy az okosórámon nézem az aktivitás gyűrűmet. Számtalanszor fordult már elő, hogy este 9-kor elindítottam egy 30 perces jóga videót a hatására.

Több mint 1 éve nem volt 0-ás napom. Találd meg, hogy téged mi motivál, és tegyél minden nap azért, hogy az aktív életet élők csoportjába tartozz, így téve egészségedért!

További cikkeket is találsz sport témakörben:[i]

Szerb Katalin


[i] https://infozio.wordpress.com/2021/04/29/sport-mint-csodaszer/

Talán ezek is érdekelhetnek …