Blog

Műalkotások ábrázolásainak rejtett jelentései

0
1. Mualkotasok Abrazolasa

Utazásom során, számos lehetőségem volt pompás és káprázatos, szemet gyönyörködtető, híres alkotásokkal találkozni, és szemtől szemben vizslatni őket, majd találgatni, vajon mit is jelenthetnek. Sokszor vagyunk így ezzel akár egy kiállításon vagy múzeumban, hogy teljesen magával ragad egy remekmű, ám olykor fogalmunk sincs mi járt az alkotó fejében, és ez még hagyján. Az üzenet, amit át akar adni szemlélőjének, az az igazán felfedezésre méltó. Mit és miért úgy csinált, ahogy. A nehézség az értelmezésükben az, hogy nem jár hozzájuk kódfejtő. Így, egy kis utánajárással és némi találgatással engednek csak következtetésekre.

Az Ádámról és Éváról alkotott festményeken sokszor jelenítik meg Éva bűnbe esésének pillanatát.

Látható egy kígyó is, aki magát az ördögöt jelenti, hiszen ő vezeti be Évát a bűnbe, a megcsalásba, ezáltal pedig Isten tervének szétszakításába. Emellett, számos más alkotáson találkozhatunk kígyó alakkal, ami akár a bűnt, a vágyat és a csábítást is szimbolizálhatja.

A nők ábrázolása is igen érdekes volt számomra. Ugyanis, a nők festményeken való megjelenítésének módját mindenképpen a termékenység bemutatása ihlette. Erről tanúskodik az is, hogy egy festményen sem szerepel kimondottan vékony hölgy. Továbbá, a női alakok arca szinte egyforma, nem sok vonásban különböznek egymástól. Viszont a szobrok tekintetében, majdnem akkora méretekben mutatkoznak meg, mint a férfiak. Magasak és erősek, ami azért érdekes, mert itt még bőven az emancipációs mozgalom előtt járunk.

Egy finn kutatás kimutatta, hogy a meztelen test látványát az agy sokkal gyorsabban dolgozza fel, aminek oka a szaporodásban keresendő. A meztelen testről az ember ugyanis hamarabb meg tudja állapítani, hogy alkalmas-e reprodukálásra. Érdekes megfigyelni az akt festmények címeit is. Szinte mindegyikben egy mitológiai alak, vagy egy legenda szerepel. Ennek oka, hogy az akkori prüdéria és az erős vallási befolyás miatt a törvény tiltotta a meztelen női test ábrázolását, így ezzel a csavarral kerülték ki a művészek a börtönt vagy a száműzetést.

Amennyiben kicsit szemfülesek vagyunk, és megérzéseinkre hallgatva nézünk egy festményt, a szexualitás számos vonzata megjelenik. Egy szobrot körbejárva pedig jól érzékelhető a szenvedély, az erotika vagy a düh.

Mit jelentenek az angyalok?

Az angyalok isten hírvivői voltak – gyermeki változatuk a puttók –, melyek bűntől mentességet és tisztaságot jelképeznek mindenütt.  Az emberek belső világa, amely egyaránt tartalmazta a jót és a rosszat, azaz a mennyországot és a poklot, kivetülhetett a képzőművészetek által a templomok és más épületek falaira. Megjelentek a zenélő, az üzenethozó, a segítő, a harcoló és a védelmező angyalok a festményeken és a szobrok ábrázolásaiban is. Úgy tartják, az embernek minden korban szüksége volt nála magasabb szintű teremtményekre, hogy saját kicsinyes világából feltekinthessen a végtelen öröklétbe.

A bárányok szintén a termékenységgel vannak kapcsolatban főleg, ha női és férfialak is fellelhető a képen. A „Danaé és az aranyeső” c. festményen pedig az aranyeső kapja a főszerepet, mert Zeusz szerelmes lett Danaéba, majd aranyeső formájában ejtette őt teherbe.

A személyes kedvencemnek Michelangelo Buonarroti festményét mondanám „Ádám teremtése” címmel, mely a Sixtus-kápolna mennyezetfreskóján található.

Végszóként, ha a mozzanatok és jelentések összeállnak a fejünkben és mindezt átadjuk a lelkünknek, úgy kel életre bennünk maga a műalkotás.[i]

Kovács Viktória


[i] https://infozio.wordpress.com/2022/09/02/tippek-egy-csajos-nyaralashoz-minden-ut-romaba-vezet/

képek:google

Talán ezek is érdekelhetnek …