Blog

Koli para – Hogyan előzd meg a fejfájást?

0
1 Kolikisokos Scaled

Idén ősszel a negyedik évemet kezdem meg Kaposváron, messze az otthonomtól. Gólya korom óta kollégista voltam, és sosem laktam egyedül ez idő alatt. Emlékszem, amikor kiderült, hogy felvettek az egyetemre, és még a kollégiumi jelentkezést is elfogadták, akkor indult az igazi kapkodás. Ne aggódj, és semmiképpen se stresszelj! Igyekeztem összeszedni minden olyan dolgot, ami egy szuper irányadó lesz a költözés folyamán!

1. Tájékozódj a kollégium honlapján! 1.

Legyen ez az egyetemi éveid alfája és ómegája, hogy nézz mindennek utána. Ha kell, akkor keresd fel a referenst, hívd fel a mellékelt telefonszámot, akár a koli portaszolgálatát. Ne legyél szégyenlős, hiszen ez mind a Te érdekedet szolgálja. Van-e mosókonyha, hány konyhája van a kollégiumnak, van-e hűtő a szobában. Ez mind olyan dolog, amire tudsz építeni, sőt, ez az egyedüli dolog, ami alapján el tudsz indulni, hogy miket is kell vinned majd.

2. Vezess egy listát!

Irodai szék, mikrohullámú sütő, ruha rengeteg, és még sorolhatnám. Érdemes elindulni a kályhától. Legyen először is egy ágyneműhuzatod, kispárnád, és egy lepedőd. Személy szerint jobban szeretem a saját dolgaimat használni, és tisztának tudni. Ezt biztosan én használtam, én mosom, nem feküdt benne olyan személy, akiről nem tudok. Mindenesetre, nem vagyunk egyformák, így kérdezd meg, hogy jár-e a szobához ágynemű, párnahuzat, párna, stb. Írj össze mindent, majd aludj rá egyet, hogy mik azok a dolgok, amiket esetleg be tudsz szerezni a kollégium közelében lévő boltokban.

3. Ne cipekedj feleslegesen

Hidd el, nekem is sokáig tartott azt megtanulni, hogy ami az egyik város boltjában akciós, az a másik város boltjában is akciós lesz. Emiatt ételt, hűtést igénylő élelmiszereket pláne ne vigyél magaddal az útra. Elektronikai dolgok, akár egy szárító könnyen beszerezhető bármilyen barkácsáruházban, de még egy seprű/felmosó kombó is. Ehhez is csak annyit tudok mondani, hogy ezeket mind meg kell tapasztalnod, mit kell, és mit felesleges magaddal vinned, és végig szenvedned az úton.

4.Több szem többet lát

Sikeresen felköltöztél, van nálad toll, papír, ceruza, és legalább egy heti ruhaadag. Mi a helyzet a szobatársaiddal? Első héten érdemes összeülni egy kávé társaságában, és átbeszélni, hogy ki micsodát hiányol a blokkban? Hogy legyen a WC-papír vételezése, hogyan szeretnétek takarítani, külön vagy szétdobva veszitek a tisztítószereket? Szeretnétek a koliban mosni? Öblítő, mosószer, akár a szárítót is megosztjátok? Ezeket mindenképpen az első héten beszéljétek át, hidd e, Neked is kényelmesebb lesz. (Domestos mindig legyen pluszban, és WC-papír is legyen nálad. Sosem tudhatod! ) A szemeteszsák kérdéskör is izgalmas. Van-e egyáltalán kuka? Kell-e a WC-be?

5.Ne kapkodj, és adj magadnak időt

Lehet, hogy mások már profibbak, mert esetleg a gimnazista éveikben is kolisok voltak, de ne aggódj, ha neked több időre van szükséged ahhoz, hogy a sajátodnak érezd a szobát. Nekem is kellett egy év, mire rájöttem, hogy mik a „must have”, szükséges dolgok és a feleslegesek. A mai napig listát szoktam vezetni, hogy mit kell vinnem magammal az útra, mit kell hazavinnem, vagy esetleg visszavinnem a szobába. Mi az, amit haza is hozhatok, mi az, amivel nem tudok mit kezdeni. Így fog kialakulni a saját kis függetlenséged, de ez így a szép. Van, akinek kevesebb és van, akinek több idő kell. És akkor mi történik? Az égvilágon semmi.

6. Ne félj körbekérdezni

Igen, úgy tűnhet, hogy mindenki idegére mész. Dehogy mész mindenki idegére! Ez egy igazán különleges, és új fejezete az életednek, nem csoda, hogy minden oldaláról szeretnéd felfedezni ezt az utat. Mi, a PTE hallgatói nagyon szívesen állunk rendelkezésedre. (Kaposvárra jössz koliba? Írj rám nyugodtan, és segítek eligazodni, mi kell, mi nem. ) Igazán izgalmas éra az életednek, agy bátran kérdezgess körbe. Lehet, hogy nagyon szívesen fognak neked segíteni. Apropó, mentorált vagy? Ha még nem, jelentkezz mindenképp!

Nemsokára beköltözés, és bennem is van egy kis para, hogy mi is kell a szobába. visszavigyem a kávéfőzőm? Mit fogok elfelejteni? Biztos van füzetem, tollam, étkészletem? A válasz az, hogy persze, hogy van mindenem. De látod, ez még nálam is egy hatalmas nagy kérdőjel, és egy kicsit félelmetes is. De ez a normális, főleg, ha először költözöl külön. Kitartást, és gratulálok a sikeres felvételidhez!

Goszpodinov Emese

Az eredeti cikk a Pécsi Egyetemisták magazinja oldalán olvasható!

Forrás: 1.

Képek: Pexels

Talán ezek is érdekelhetnek …