Blog

Korunk egyik legsúlyosabb emberjogi kérdése – az abortusz

0
1. Abortusz Scaled

A nemzetközi sajtó ismét az abortusztörvény szigorításától hangos. Egy éve még a lengyel alkotmánybíróság szigorításai késztettek nők és férfiak százezreit arra, hogy kifejezzék felháborodásukat, napjainkban pedig az amerikai legfőbb bíróság döntése sarkallta több mint száz helyen tüntetésre az embereket. Június 4-én ugyanis egy csaknem ötvenéves határozatot helyeztek hatályon kívül, nem mást, mint a mérföldkőnek számító Roe vs Wade-ítéletet. Ennek értelmében megszüntették az abortusz alkotmányos védelmét és az ország tagállamaira bízta a terhességmegszakítással kapcsolatos rendelkezések meghozatalát. Azóta az Egyesült Államok 50 tagállamából 8 azonnal betiltotta a nők abortáláshoz való jogát, illetve számos helyen végeztek és végeznek a jövőben további szigorításokat is.

Habár Amerika igencsak messze esik országunktól, úgy gondolom a téma minket magyarokat is érint és megoszt. Továbbá, habár miniszterelnökünk legutóbbi, a témát érintő nyilatkozatában kifejtette, hogy nem terveznek szigorításokat az ügyben, a jelek mégis arra utalnak, hogy csak idő kérdése, hogy az abortusz nyílt vagy burkolt formájú szigorítása elérje hazánkat is.

Mint említettem már, ez egy nem csak magyarokat, hanem egy egész világot megosztó téma. És nem véletlenül. Az egyik álláspont szerint a terhességmegszakítás nem támogatandó, hiszen ezzel ténylegesen kioltanak egy emberi életet, ami mind fizikailag, mind mentálisan is hatalmas teher, mindemellett etikai kérdéseket is bőven feszeget. Hiszen egy magzat is emberi lénynek tekinthető, és minden embert megillet az élethez való jog. A másik álláspont szerint mégis egyes orvosi esetekben az abortálás lehet a „legjobb” döntés. Mindemellett azt vallják, hogy számtalan helyzet követelheti meg ezt az igen nehéz döntést és fontos kérdést, hogy ezekben az esetekben minden nő szabadon rendelkezhessen saját teste és élete fölött.

Kinek van igaza? Ebben a kérdésben úgy vélem, mindenkinek maga felett kell ítélkeznie a törvényhozók helyett. Történelmünk során volt már példa korábban is a művi terhességmegszakítások korlátozására, illetve betiltására is. Csökkent ezáltal az abortálások száma? A statisztikákból egyértelműen kiolvasható, hogy nem. Viszont megnőtt az illegális abortuszok során életüket vesztett nők száma. Habár azóta rengeteget fejlődött a technológia és az orvostudomány is. Ezzel egyidejűleg folyamatos csökkenés figyelhető meg a művi terhességmegszakítások számában nemcsak hazai, de nemzetközi szinten is. Magyarországon a 60-as évek végén az abortuszok száma elérte az akár évi 200 ezret is. Mára ez 22 ezerre csökkent, ami még mindig egy elkeserítő és elgondolkodtatóan sok.

Gondolkozz felelősségteljesen, hiszen a te tested, a te döntésed, de legfőképpen a te felelősséged!

Rádi Eszter Orsolya

[i]


[i] Olvass bele ebbe is: https://infozio.wordpress.com/2022/06/16/abuzus-ne-turj-tovabb/

Talán ezek is érdekelhetnek …