Blog

Akik csillagokat hordanak az arcukon – mi áll a szeplők mögött

0
1. Akik Csillagokat Hordanak Az Arcukon E28093 Mi All A Szeplok Mogott

            Szeplők. Akiknek van, általában nem szeretik őket, akiknek nincs, legtöbbször mindent megadnának azért, ha nekik is lehetne. A nyár (és ezzel együtt az erősebb napsütés) megjelenésével nem csak a barna bőr, hanem a szeplők is előbukkannak – kinek kisebb, kinek nagyobb örömére.

            A magyar nyelv értelmező szótára az alábbi módon határozza meg, hogy mi is az a szeplő: „ <Főleg fiatalabb személy bőrén> napsütés hatására a bőrfesték helyi lerakódása következtében keletkező apró barnássárga v. vöröses folt, ill. ilyen apró foltok csoportja, tömege.” – és azt kell mondanunk, hogy ez a meghatározás elég jól leírja, hogy pontosan miről is van szó, ha szeplőkről beszélünk. Előfordulásukat tekintve általában azokon a területeken jelennek meg, amelyek közvetlen napsugárzásnak vannak kitéve; tehát általánosan elmondható, hogy leginkább az orcákon, a nyakon, a vállakon és a karokon fedezhetünk fel szeplőket magunkon/másokon. Szerencsére ez a legenyhébb, bár a leggyakoribb festékzavar, amely általában a világosabb bőrszínű embereket érinti. Megjelenésük általában barnás, az átmérőjük fél centiméternél kisebb és egyáltalán nem dudorodnak ki a bőrünkről (ellenben például az anyajegyekkel), hanem teljesen belesimulnak abba.

            Kialakulásuknak oka meglehetősen egyszerű – azokon a területeken, ahol szeplőket látunk, a pigmentet termelő sejtek működése kicsit felborul, az ultraibolya sugárzás hatására a melaninsejtek (amelyek a hámréteg alsó sejtsorában helyezkednek el) működése kicsit aktívabbá válik, így ezeken a területeken megnövekszik a pigmenttartalom; és voilá, készen vannak a szeplők. A festékanyag alapvető funkciója egyébként az, hogy megvédje a bőrünket a napfényből eredő ultraibolya sugárzás káros hatásaitól – ezért is barnulunk le akkor, amikor napozunk, csak a szeplők esetében a barnaság kisebb, foltszerű területeken fokozódik csak. Emiatt van az is, hogy azokban a hónapokban, amikor nem éri a bőrünket annyi napfény, a kis foltok is elhalványodnak, sőt néha teljesen el is köszönnek tőlünk addig, ameddig újra ki nem jön a jó idő.

            Bár a szeplők alapvetően, egészségügyi szempontból nem jelentenek veszélyt, azt igenis fontos tudnunk, hogy a bőr egyfajta érzékenységét jelzik – tehát a szeplős embereknek fokozottan fontos az UVA és UVB szűrővel ellátott krémek, naptejek használata (még a smink alatt is!). Azok számára, akik egyszerűen nem bírják elviselni, hogy a Tejútrendszert viselik az arcukon, már léteznek olyan megoldások, amelyekkel a szeplők elhalványíthatóak/eltüntethetőek. A leggyakrabban alkalmazott módszerek a lézeres kezelések, de léteznek már olyan krémek is, amelyek meghalványítják a szeplőket. Ezen krémek gátolják a pigmenttermelést azokon a területeken, ahol ez fokozottan jellemző (így a szeplők által érintetlen bőrfelületre nincsenek negatív hatással), de ezek csak akkor hatásosak, ha a kezelt személy kerüli a napfényt. Bár léteznek ilyen lehetőségek, én mégis mindenkinek azt ajánlanám, hogy szeresse meg szeplőit, hiszen szerintem az egyik legszebb éke lehet az ember testének – arról nem is beszélve, hogy mennyire különlegesség teszi a viselőjét.

Érdekesség: Gondolkodtál már azon, hogy miért nem láttál még soha szeplős csecsemőt? A válasz a kérdésre egészen egyszerű: a kisbabák egyszerűen nincsenek annyi napsugárzásnak kitéve, hogy megjelenjenek rajtuk a szeplők – ezért is mondhatjuk azt, hogy az első szeplők megjelenése általában 2-4 éves kor között történik, hiszen ez a korosztály már bőven kinn futkározik az udvaron még akkor is, ha hétágra süt a nap.

Varga Roxána

Képek forrása:

[i]


[i] Ha érdekel a bőröd reakciója a különböző külső behatásokra, akkor ne hagyd ki az alábbi cikkünket: https://infozio.wordpress.com/2022/06/15/napallergia-erzekenyseg-vagy-leeges-vedd-a-borod/

Talán ezek is érdekelhetnek …