Blog

Nyakunkon a strandszezon?

0
2. Nyakunkon A Strandszezon

Közeleg a május, ami egy tökéletes hidat képez a tavasz és a nyár között. Tavasszal még a télikabát vetekszik a dzsekivel és a rövid ujjúval, nyáron pedig, mikor hirtelen berobban a hőség, magunkat szinte meztelennek érezve öltünk lenge öltözetet. Az előrelátók már érzik ennek a pillanatnak az eljövetelét, így kapva a gondolaton, gyorsan akarnak cselekedni. Ugyan, mind tudjuk, hogy a strandszezonra való felkészülés ősszel kezdődik, de mit lehet tenni, ha nálunk csak tavasszal?

Őrizzük meg nyugalmunkat! Pár hét alatt nem tudjuk megváltani a világot, viszont igenis jelentős változásokba kezdhetünk és fejlődésnek indulhatunk, kicsit felturbózva.

Táplálkozás szempontjából a legfontosabb, hogy ne kezdjünk hiper-szuper koplalósdiba. Köztudott, hogy ilyenkor látogat meg minket a jojó-effektus, amivel aztán egész nyáron kergetőzhetünk. Itt sem hagyhatom szó nélkül az egészséges, kiegyensúlyozott és változatos étkezés fontosságát, ami az utunk alapkövéül fog szolgálni. Ezzel egyidőben, picit lehet csökkenteni a kalóriaszámot, mértéktartó étkezés néven. Válasszuk a teljes értékű gabonákat és a rostdús zöldségeket és gyümölcsöket a bőséges folyadékfogyasztás párjaként. Ezáltal, a rost és víz egyvelegéből adódóan hosszabb idejű teltségérzetünk lesz. Ez a folyadék a vízen kívül lehet citromos víz, smoothie, limonádé, tea, mind hozzáadott cukor mentesen. A kettőből egyet alkotva kitűnő választás lehet egy málnaturmix korpovittal, vagy bármi más gyümölcs-, zöldségital teljes értékű gabonával.

Igyekezzünk lefekvés előtt 4 órával már nem enni semmit, viszont napközben ötször-hatszor jóllakni. A szénhidrátmennyiséget is oszlassuk el ebben az 5-6 étkezésben. Fehérjéből- főleg, ha egy kis mozgást is beiktatunk- pedig a jó minőségűt válasszuk, mint a sovány fehér húsok, tejtermékek, teljes értékű gabonák, hüvelyes növények, a tojás és a gomba. Emellett természetesen lehet trükközni például a palacsintával is, melyből a fehér liszt 2/3-át teljes kiőrlésű- vagy rozslisztre és fehérjeporra cseréljük, és cukormentes lekvárral, sovány túróval, gyümölcspürével vagy proteines, cukormentes mogyorókrémmel kenjük meg.

A másik kulcsmomentum itt is a mozgás, amelybe szintén nem ugrunk fejest. Találjuk meg azt a mozgásformát, amely számunkra ideális, és amelyet hosszútávon űzni tudunk. Fogyás szempontjából a kardio (jelentős és tartós pulzusszám emelkedéssel járó) aktivitások élveznek prioritást. Ez lehet séta, futás, úszás, biciklizés, spinning, ellipszis tréner, lépcsőzés, aerobic, ugrókötelezés, de akár még a görkorcsolya is. Ezekkel párhuzamban végezzünk erősítő anaerob gyakorlatokat saját testsúllyal, súlyzóval vagy gépekkel. Mindez pozitív hatással lesz izmainkra, csontozatunkra, emésztőrendszerünkre, alapanyagcserénkre és persze lelkünkre is.

Legyünk türelmesek testünkkel, ne várjuk el tőle, hogy egyből turbó üzemmódba kapcsoljon. Emellett hozzuk ki belőle a maximumot, jutalmazzuk meg, végül ösztönözzük magunkat a változásra.[i]

Kovács Viktória

A nyár legnépszerűbb vízisportja – 6 érv a SUP mellett:


[i] https://infozio.wordpress.com/2021/08/17/a-nyar-legnepszerubb-vizisportja-6-erv-a-sup-mellett/

képek: pixabay, pexels

Talán ezek is érdekelhetnek …