Blog

Húsvét, a tavasz ünnepe

0
2 Husvet

Elérkezett az év egyik legszebb időszaka, a tavasz. Ilyenkor életre kel és virágba borul a természet, és talán még mi, emberek is egy kicsit. A parkok, közterek és teraszok is megtelnek élettel, mindenki aktívan élvezi a jó időt. Bár az időjárás még elég képlékeny, egyvalami azonban biztos: mindjárt itt a húsvét! Lássuk, mit kell róla tudnod!

Mint azt mindenki tudja, a húsvét elsősorban a keresztény egyház egyik legfontosabb ünnepe, azt azonban kevesen tudják, milyen egyéb gyökerekkel rendelkezik az esemény. A húsvét az újjászületés, és a tavasz ünnepe is, bár véleményem szerint egyre kezdi elveszíteni vallásos összetevőit, melyeket lassacskán felváltanak a materialista elemek. Amikor húsvétról beszélünk valószínűleg az emberek többségének nem Jézus Krisztus keresztre feszítése vagy feltámadása jut eszébe, hanem a színes tojások, a nyuszik, az édesség, a locsolkodás vagy az ajándékozás, ami számos kérdést hagy maga után.

Gyerekként bele sem gondoltam, hogy a húsvéti ajándékokat, csokikat és minden egyebet a szüleim szerint a húsvéti nyuszi tojta. Egyik alkalommal, mikor egy könyvet kaptam leesett a tantusz, hogy a húsvéti nyuszi nem is létezik. Milyen szürreális már az is hogy egy nyúl színes tojásokat tojik, hát még az, hogy édességet és ajándékokat. Bár ennek a biológiai paradoxonnak is megvan a logikus magyarázata, ugyanis a húsvét angol elnevezése az Eostre szóra eredeztethető vissza. Eostre pedig a tavasz és a termékenység istennője volt. A nyuszi szintén a termékenység jelképe, a tojás pedig az újjászületés szimbolizálja. Na, most ez a három elem úgy kapcsolódik össze, hogy a történet szerint az istennő kedvenc madarát a gyermekek szórakoztatására nyúllá változtatta, majd az állat madár előéletéből kifolyólag továbbra is tojásokat tojt, amik valamilyen oknál fogva színesek voltak.

A történet hagy némi kívánni valót maga után, annyi azonban bizonyos, hogy számos értékes hagyomány is tartozik a húsvét ünnepéhez. Ilyen például a negyvennapos böjt a keresztények számára, illetve a nagyszombati tűz- és vízszentelés, a feltámadási körmenetek, a húsvét hétfői locsolkodás és verselgetés, amiért a férfiak piros tojást kapnak, és az ünnepi asztalra került ételek is. Persze a világon megannyi életerő érdekes hagyomány kapcsolódik még az ünnephez. Amennyiben te is követed őket és hölgyként minden évben saját kezűleg festett tojásokkal várod a locsolókat, ne felejtsd el lefényképezni és elküldeni a [email protected] címre, hiszen karunk HÖK csapata tojásfestő versenyt hirdet, melyre 2022.04.16-ig várják a kreatív műveket.

Áldott, békés, boldog húsvéti ünnepeket minden kedves olvasónknak!

[i]


[i] Olvass bele további cikkeinkbe is: https://infozio.wordpress.com/2022/04/05/onallosagod-utjaban-amit-a-helikopter-szulokrol-tudnod-kell/

Talán ezek is érdekelhetnek …