Blog

Így étkezz fenntarthatóbban tavasszal

0
1 Igy Etkezz Fenntarthatoan

A környezetvédelem egyre központibb témává kezd válni a tudósok szerint minket fenyegető globális felmelegedés/klímakatasztrófa miatt. A fenntarthatóság is egyre fontosabb lesz, valamint kutatók is újabbnál újabb aspektusból közelítik meg a témát.

Környezettudatos vásárlás, közlekedés, háztartás, bőrápolás és még sorolhatnám. A fenntartható életmód tipikusan egy olyan faktor, ami véleményem szerint, egyfajta törekvésként tud megvalósulni.

Tavasszal, illetve nyáron nem is olyan nehéz fenntarthatóságra törekedni a konyhában. Sőt, kifejezetten élvezetes és finom!

A téli, kicsit vitaminhiányos időszak után, amikor kevesebb friss, hazai zöldség és gyümölcs áll rendelkezésünkre, következik a tavasz… Sokunknak a 10 fok feletti hőmérséklet már magában lelki felszabadulást jelent, de ha jobban odafigyelünk testünk vitamin-, és ásványianyag-raktárainak is könnyen tudunk kedvezni.

Először is, hogy miért érdemes a hazai termékeket választani:
Végiggondolva, teljesen logikusan le tudja vezetni mindenki magában. Kevesebb szállítást igényel, így a légi, vízi és szárazföldi áruszállítás környezetre gyakorolt hatásaihoz kevésbé járulunk hozzá, támogatjuk a hazai termelőket, jó helyre kerül a pénzünk és egészségügyi szempontokból is sokkal jobb. Tudtad, hogy a burgonya pincében tartva 6-8%-t veszít C-vitamin tartalmából havonta? Vagy, hogy az alma C-vitamin tartalma 3 hónap alatt 30%-kal csökken tárolás során?

A tavasz beköszöntével rengeteg „régi új” zöldséget és gyümölcsöt hoznak a kofák a piacra/tesznek ki az eladók a boltok polcaira.

Március-április a medvehagyma időszaka

Áprilistól csatlakoznak újabb levelek a listához. Ekkor terem a spenót és a sóska.

Májusban kezdődik az igazi dömping! Gyümölcsök tekintetében a cseresznye, eper, szamóca kerül előtérbe, míg zöldségek közül a fejes káposzta, karfiol, brokkoli és zöldborsó.

Mindenkit arra bátorítok, hogy ne féljen használni ezeket az alapanyagokat. A konyhában a kreativitásnak csak mi magunk szabunk határt. Ma már bármiből készülhet kenyér (akár sós, akár édes), de olyan Világban élünk, hogy karfiolból is készítenek desszertet. Ha ezekhez ízlelőbimbóidat még edzened kell, akkor pedig maradnak a hagyományosabb elkészítési módok, de a repertoár itt is szinte végtelen. Krémlevesek, tésztaételek, raguk, mártogatósok vagy szószok lényegében bármilyen zöldségből készíthetők, és természetesen egy jó salátában is helyet kaphat a felsorolt zöldségek, gyümölcsök közül bármelyik.

Gyümölcsök akár feldolgozás nélkül, persze a megfelelő tisztítási eljárás elvégzése után, magukban is isteniek, de süteménybe csempészve (a hozzáadott cukor mennyisége is csökkenthető ily módon, édes ízüknek köszönhetően), vagy a reggeli zabkása toppingjaként is egyszerűen, de nagyszerűen felhasználhatók.

[i]

Szerb Katalin


[i] Olvasnál a fair trade termékekről? https://infozio.wordpress.com/2021/06/01/miert-vasarolj-fair-trade-termeket/

Talán ezek is érdekelhetnek …