Blog

Így zöldülj ki tavasszal!- Tippek a hulladékmentes életmód felé

0
1 Zold Scaled

Nagyon sokan vannak vele úgy, hogy nem mernek belekezdeni a zöld életmódba, mivel meglehetősen bonyolultnak és nehéznek találják. Azonban olyan apróságokba kell belegondolni, hogy ha elhagyjuk a vegyszereket tartalmazó felülettisztító szereket, akkor máris kevesebb vegyi anyagot fogunk belélegezni, arról nem is beszélve, ha egy háziállattal vagy egy kis totyogós babával élünk együtt, akkor könnyen felehetnek valamit a domestos-os padlóról.

Minden kezdet nehéz, de szerencsére kis lépésekkel kezdődik. Számomra is elképzelhetetlen, hogy ne Domestosszal, hanem természetes alternatívával tisztítsam vagy fertőtlenítsem az otthonomat, de szerencsére vannak olyan megoldások, amik rutinszerűvé fognak válni, és nem is radikális a változtatás. Az alábbi cikkben csupa olyan ötletet hoztam el Nektek, amikkel karikacsapás-szerűen tudjátok elkezdeni az igazán szuper zöld életet!

1.Felejtsd el a nejlonzacskót!

Tudom, hogy nagyon nehéz elképzelni, milyen is lehet anélkül vásárolni a helyi piacon, vagy a nagyobb boltokban. A lépés nem mással kell, hogy kezdődjön, mint hogy egyszerűen nem tépünk műanyag zacskót a zöldséghez/gyümölcshöz. Nem lesz semmi baj attól, hogyha valami hozzáér a paprikához, vagy az almához. De ha nehéz anélkül vásárolni, akkor keress egy üres kartondobozt, amiben hazaviheted azokat.  Így a kartondobozok is új esélyt kapnak a kidobás helyett.

2.Ecet, mint barátunk

Őszinte leszek, nagyon erős és intenzív szaga van az ecetnek, amikor azzal takarítom ki a vízforralót, vagy a csaptelepet a kollégiumban. Ennek az alternatívája a kilós verzióban kapható citromsav, aminek egyáltalán nincs semmilyen szaga. Az ecet viszont nemcsak vízkő ellen hatásos, hanem kifejezetten jó baktériumok vagy egyéb kórokozók ellen, és még a környezetünkre sem káros. Azon tisztító- és fertőtlenítőszerek, amelyek természetbarát alternatívákat gyártanak, nem más az alapja, mint az ecet, és mégsem érezzük a jellegzetes csípős szagát.

3.Ne dobjunk ki egyből mindent!

A zöld életre váltás nem arról szól, hogy kidobunk mindent, ami nem felel meg a környezetkímélő címkének, ezzel is csak több szemetet termelve. Használjunk mindent addig, amíg csak lehet, és igyekezzünk mindennek új életet adni. A befőttesüvegek remek tárolóknak bizonyulnak, vagy a kartondobozok is tökéletesek polcoknak. Nem a legszebb, és lehet az is, hogy nem lesz egységes sok minden, de mégsem halmoztunk fel hulladékot.

4.Nézegessük azokat a címkéket!

A sikeres életmódváltás felé talán ez az elsődleges lépés, ami ugyan hosszadalmas, de kifizetődő. A diétát is sokan így kezdik, hogy megnézik, miből is áll a kiválasztott étel, ital. Meglepődnénk, ha tudnánk, hogy miből is áll a favorizált mosószer, testápoló, fertőtlenítőszer. Egyből rájönne az ember, hogy több káros anyagot tartalmaz, ami miatt valóban baktériumölő, póruszáró vagy érösszehúzó hatásúak ezek a csodaszerek. Nem kell sok hozzávaló ahhoz, hogy mi is előállítsunk hasonlóan jó hatásfokú szereket. Időigényes, eleinte drága és bonyolult, de összességében hosszútávon kifizetődő lesz ez a tevékenység. Kis utánajárással pedig tökéletesíteni tudjuk ezt a fajta „boszorkányságot”.

Ne úgy álljunk hozzá, hogy úgysem fog sikerülni, hanem fogjuk fel úgy, mint egy csodálatos utazás kezdete. Régen sem volt ennyi választék, és mégis elvoltak valahogy a nagyszüleink. Egy kicsit lassuljunk le, és élvezzük a tavaszi megújulást.

Goszpodinov Emese

Ha már tavasz, te mit gondolsz a tavaszi nagytakarításról? Kattints ide!

A cikk forrása a Pécsi Egyetemisták Magazinja honlapján érhető el!

A képek jogait a Zoya zöldblog alapítóját illetik, szabad felhasználásuk törvénybe ütköző!

Talán ezek is érdekelhetnek …