Blog

Tudom, mi kell nekem, de megérdemlem? Tudom melyek a rossz szokásaim, de megéri változtatni?

0
1 Tudom Mi Kell Nekem

„A boldogság olyan, akár egy léggömb. Mindkettő úgy emelkedik a magasba, hogy megválik a felesleges kötelékektől és súlyoktól. Engedj el félelmet, kétséget, haragot, hiányérzetet és bánatot! És látni fogod, hogy a boldogság mindig is ott volt veled.”

A cikkem témáját talán legjobban Robert Lawson gondolatai írják körül, azonban ez sajnálatos módon az életben nem ilyen egyszerű folyamat. A mindennapjainkban sorra szembesülünk a média által jól beállított boldognak tűnő képekkel, új életvezetési trendekkel valamint különböző személyiséget elemző tesztekkel, amelyek egy válaszalgoritmus alapján megmondják, hogy mi is tesz minket pontosan boldoggá, vagy éppenséggel mikor várható az áhított boldogság. De egy realista beállítottságú ember megvető tekintettel és bíráló gondolatokkal illeti ezeket az elterjedt kliséket. Véleményük szerint, ha az ember saját maga nincsen tisztában azzal, merre vezet a boldogságának útja, akkor egy ismeretlen parancssor hogyan mondaná meg?

Egy biztos, abban is megegyezhetünk mindannyian, hogy sokkal egyszerűbb a negatív dolgokat észrevenni, mint a pozitív hatást kifejtő apróságokat. A reklámok útján folyamatosan halljuk, mit nem szabadna, miért is káros, vagy hogy milyen boldogság degradáló hatások érhetnek minket már abban a pillanatban, hogy elhagyjuk lakásunkat.

A boldogság útja felé egy tökéletes lépés, hogy felismerjük és összegyűjtjük azon tényezőket, amelyek közénk és a boldogságunk közé állnak. Miért is fontos kiiktatni a boldogsággyilkosokat? Azért kiemelten fontos, mert a negatív hatások hajlamosabbá teszik az embert arra, hogy szűk látótérrel vizsgálja a világot és életeseményeit. Ezzel pedig elvesztik a józan eszüket és elemzőképességüket.

Így kiemelten fontos lépni az ügyben, és ha sikerül csökkenteni a sötét felhők számát a mindennapjaink egén, el lehet kezdeni gondolkodni olyan apróságokon, amik mosolyt csalnak az ember arcára. Természetesen ugyanúgy, mint a diéták és életmódváltások esetén, itt is érdemes apránként haladni, és kapcsolatba kerülni az újdonságokkal. Milyen „mikrotevékenységeket” iktathatunk be a boldogságunk érdekében?

  1. Szabadon a természetben:

Sajnálatos módon munkánk tanulmányaink jóvoltából rengeteg időt kell különböző épületekben töltenünk, amely elég monotonná és közönyössé teheti az életet. Egy rövid séta a szabadban segít kikapcsolódni, apró szép természeti jelenségek képében változatosságot hozni az adott napba.

2. A közösségi kontroll:

Ahogy szüleink mindig is mondták poénosan, hogy a jóból is megárt a sok, így van ez emberek között töltött órák esetén is. A társaságban eltöltött órák folyamatos készenléti állapotot indukálnak a szervezetben ezért ez komolyan energiafelhasználást igényel. Azonban a teljes elzárkózás sem megoldás, hiszen akkor elveszítjük a fejlesztő impulzusokat.

3. Kreatív tevékenységek beiktatása:

Az aktív pihenés sem maradhat ki a listából, mivel maradandót alkotni vagy éppenséggel a fantáziánkat stimulálni sem utolsó szempont. Mindenfajta pozitív stimulus segíti a boldogság megélését és az emlékként történő raktározását.

4. Meditáció:

Az agyunk egész nap úgymond „dolgozik” folyamatosan listázzuk mikor, hol, mit kell csinálni és nem mellesleg önmarcangoló módon sürgetjük magunkat, hogy csináld, mert nem fogsz mindennel végezni. Emiatt ajánlott a meditációs tevékenységgel zárni a napot, ami egyfajta rendrakási folyamatnak tekinthető a nap során keletkezett adathalmazok között. Nem mellesleg az alvásminőség és a stresszkezelés is javul a hatására.

5. Sport vagy „mikrosportok” a napokban:

A stressz levezetésének a legjobb módja a sport, mivel különösen a szellemi munkát végző emberek esetén tökéletes alkalom a regenerálódásra, amellett kordában tarthatjuk az fizikális kondíciónkat. Természetes vagy tényleges időhiány vagy más indok mögé bújva sokszor ezt nem tudjuk megtenni, ilyenkor kellenek a „mikrosportok” azaz, hogy házimunka jellegű tevékenységeinket aktív mozgás kíséretében végezzük el.

6. Segítve magamon mások segítésével:

A segítségnyújtás az örökös jokerkártya minden témában, hiszen minden esetben jó érzéssel tölti el a segítőt a tevékenység. A folyamat jelentősége, hogy ilyen esetekben hasznosnak és értékesnek érzi magát az ember, ami felszabadítja a társadalmilag nyomasztó súlyok alól.

7. Napirend:

Végül, de nem utolsó sorban a legrégebbi és talán legtöbbet emlegetett lerágott csont a napjaink megszervezése és a rendszer beiktatása. De kutatásokkal támasztották alá, hogy a szervezett mindennapok boldogabb embereket eredményeznek.

Tehát a boldogságunk megtalálása azzal kezdődik, hogy kiiktatunk minden olyan tényezőt, amely a boldogságunk útjában áll. Ezen kívül Jean-Jacques Rousseau tapasztalatival fűszerezett gondolata tovább hangsúlyozza az önismeret fontosságát az érzelmi megélés és az mindennapokban való boldogulás szempontjából.

„Saját tapasztalatomból tanultam meg, hogy az igazi boldogság forrása önmagunkban rejlik, s hogy az emberek nem tehetik igazán boldogtalanná azt, aki boldog akar lenni.”

Remélem, minden kedves olvasó megtalálja a számára legideálisabb állapotot, hiszen boldognak lenni az élet megélésében a legrangosabb nyeremény.[i]


[i] Orbán Nikolett

Talán ezek is érdekelhetnek …