Blog

Flow élmény virágnyelven, Interjú a Flow-r alapítójával, Szetlák Bettinával

0
1 Flow Elmeny Viragnyelven Interju A Flow R Alapitojaval Szetlak Bettinaval

A Flow-r oldalára az Instagram-on találtam rá. Mindig is lenyűgöztek azok a személyek, akik a növényükre hihetetlen gondoskodással tudnak vigyázni, és a gondozottjuk pedig igazán meg is hálálja nekik. Majd jött még egy csavar!

A Flow-r oldal növénykék szállításával is foglalkozik, méghozzá online! Vajon milyen titkokat rejthet ez az oldal? Mennyire lehet nehéz egy növény csomagolása és szállítása?  Szetlák Bettinával, a Flow-r alapítójával beszélgettem.

Kedves Betti! Először is köszönöm, hogy elfogadtad a felkérésemet! Mivel foglalkozik a Flow-r egészen pontosan? 

Szetlák Bettina: A flow-r.hu egy olyan webshop, ahol cserepes élő növények és cserepes élő virágok rendelhetőek online. Ez azt jelenti, hogy belföldön belül akár házhoz is lehet kérni őket, de emellett személyes átvételre is van lehetőség a 7. kerületi bemutatótermünkben.
Sokan igen különlegesnek tarthatják, hogy virágokat rendeljen házhoz. Csak a szállítás a cél? Több célunk is van.
Az egyik célunk, hogy bárhol az országban kényelmesen hozzá lehessen jutni akár különlegesebb növényekhez is vagy egyéb vágyott növényhez.

A házhozszállítás megoldás arra is, hogy nem kell a vásárlónak utaztatni a növényt, ezzel elkerülve olyan helyzeteket, hogy pl. felborul az autóban, kiszóródik a föld, vagy szeles időben kézben vinni, eltörhet vagy hidegben megfázhat, ha pedig tömegközlekedéssel visszük, nincs kezünk kapaszkodni vagy megsérülhet a tömegben, stb.

Még plusz előny az is, hogy a vásárlók élesben láthatják a Flow-r.hu oldalon a készletünket, így azonnal tud számolni a lehetőségeivel.
Az igazi célunk pedig az, hogy kis örömöt csempésszünk az emberek otthonába, hétköznapjaiba.

Honnan jött az ötlet, hogy utaztasd a növényeket? 

Szetlák Bettina: A mai világban már nagyon felkapott az online vásárlás, webshopok. Alapvetően gondolkoztam egy webshop indításán, és mivel megszállottan foglalkoztatott a növények világa, így adott volt az ötlet. 🙂

Számodra mit jelent a vállalkozásod? Mit adott Neked a Flow-r?

Szetlák Bettina: Abszolút több, mint munka, hiszen a hobbimból indult. Maga a “flow” jelentése nagyon jól tükrözi, hogy mit ad nekem a Flow-r:
“A flow-élmény az elme működésének egy olyan állapota, melynek során az ember teljesen elmerül abban, amit éppen csinál, amitől örömmel töltődik fel, abban teljesen feloldódik, minden más eltörpül mellette, bármi áron folytatni törekszik.”
Azt gondolom, hogy akik növényt vásárolnak, szintén hasonlóan érezhetnek és ehhez az érzéshez, örömhöz segíthetem őket hozzá a webshopommal.
Milyen örömöket tud okozni? Egy új hajtás megjelenése vagy a növény virágba borulása egy remek visszajelzés, hogy tulajdonosa valamit jól csinál, és a növény ezzel meghálálja. Ráadásul még szépek is, dekorációnak is alkalmasak, otthonosabbá tesznek bármilyen helyiséget, és többségük levegőtisztító is. A természetet közelebb érezhetjük magunkhoz velük ezzel együtt tudat alatt szabadságérzést nyújthat.


Igen sokan vagyunk, akik nem mernek növényt venni, mivel nem sokáig maradna életben. Mit tudsz tanácsolni nekünk?

Szetlák Bettina: Tapasztalataim alapján, mindenkinek megvan a hozzá illő növény, akivel jó barátok tudnak lenni.

Egyrészt nagyon fontos, hogy milyen helyre szánjunk a növényt, (fényviszonyok, páratartalom, hőmérséklet, elérheti-e házi kedvenc, aki belekóstolhat), másrészt, hogy mennyire vagyunk gondoskodóak vagy feledékenyek, ezeket is számításba kell venni növényvásárlás előtt.
Hogy mondjak egy érthető példát: Saját magam részéről a kaktuszokkal és pozsgás növényekkel kicsit hadilábon állok, mivel folyton gondozni szeretném őket, ezért sajnos hajlamos vagyok a túllocsolásukra.

Egyetemi hallgatóként melyik növénnyel érdemes kezdeni a gondozást? Esetleg van olyan “alap darab”, ami nélkül nem is igazán otthonos egy otthon?

Szetlák Bettina: Szerintem kezdőknek a 4. kérdés válasza alapján érdemes nekikezdeni. Legyen meg először, hogy hova szánjuk a növényt, annak a helynek milyen a környezeti adottsága, és mérjük fel saját képességünket, hogy oda tudunk-e rá kellően figyelni.
Ide hozok még egy saját tapasztalatot: Van olyan ismerősöm, aki egyáltalán nem ért a növényekhez, viszont sok “kényes” növénye van otthon, és mégis gyönyörűek. Valószínűleg, véletlenül, de jó helyen vannak, megfelelőek a körülmények, és ráérzett az igényeire. Tehát nem kell Bálint gazdának lenni ahhoz, hogy akár nekünk is bármilyen “hisztis” vagy egyszerű gondozású növényünk jól érezze magát nálunk.
Ha valaki szereti a kihívást, akkor a “hisztikirálynőt”, bátran ajánlom a calathea-t vagy stromanthe-t. Sokakon kifog, viszont sokan kifejezetten imádják is! Nagyon szépek és különlegesek, és nem utolsó sorban állatbarát növények.

Senki ne torpanjon meg, ha első növénnyel nincs sikerélmény, hiszen lehet több növényt kell megpróbálni, mire rájövünk, hogy nekünk melyik való.

Emellett, ami talán alapdarab, és legtöbb otthonban, irodaházban, üzletekben megtalálható a könnyű tartása miatt, az agglegénypálma (latin neve: Zamioculcas zamiifolia)

Azért közkedvelt, mert lehet árnyékos, félárnyékos, világos helyen is, illetve sokáig bírja víz nélkül, elegendő kb. havi 1 alkalommal locsolni. (Általában az ő vesztét túllocsolás szokta okozni).
Remélem sikerült kedvet csinálnom a növénytartáshoz kedves olvasóknak. Sok szép növényt kívánok mindenkinek!

Hozzám hasonló anti-növénytartók! A remény sosem veszett el, így nekünk is van esélyünk növényeket gondozni!

Goszpodinov Emese

Látogass el a Flow-r oldalára! Kattints ide!

Képek kizárólagosan Szetlák Bettina tulajdonát képviselik! 

Talán ezek is érdekelhetnek …