Blog

OCD A tökéletesség kényszere

0
pexels-skitterphoto-422844-scaled

Kétségkívül mindannyiunkkal előfordult már, hogy felbosszantott a jelenség, amikor hiányzott egy darab a kirakósból, vagy ferdén állt a falon az a bizonyos óra, esetleg a kisöccsénk esetlensége, aki nem egyforma szeletekre vágta fel a süteményt.

Speciális esetekben nemtetszésünk átlépheti a határt, mely elválasztja egymástól az általános „szép és esztétika érzetet”, no meg a sokat emelgetett kényszerbetegséget, vagy más néven obszesszív-kompulzív zavart.

Mi is az az OCD?

Az OCD egy hazánkban is gyakori pszichiátriai kórkép, amelynek „áldozatai” újra és újra jelentkező cselekedeteket kényszerülnek végrehajtani, esetenként kellemetlen gondolatok, képzetek rabjaivá válnak.

Fontos kiemelni, hogy ezen tettek és elmélkedések a kliens számára idegenek, sokszor riasztóak lehetnek.

Pszichiátriai rendellenesség; olyan elmeállapot, amelyben újra és újra jelentkező kellemetlen képzetek vagy gondolatok (kényszergondolatok) mellett állandóan újra jelentkező késztetések vagy cselekedetek (kényszercselekedetek) vannak jelen. Meghatározó jelentőségű, hogy ezen gondolatok a beteg számára is idegenek, riasztóak. A sokszor értelmetlennek tűnő, akaraton kívül eső cselekvéseket, ezzel szemben kényszeresség vezérli annak érdekében, hogy a páciens csökkenthesse szorongását, megnyugodhasson.
A drasztikusnak tűnő állapot ellenére, az alany pontosan tisztában van tetteivel, nem veszíti el a kapcsolatot a valósággal, nincsenek tévképzetei.
Az állapotmegfigyelések és kutatások szerint gyakorta jár karöltve a depresszióval és pánikbetegséggel, ahogyan a legtöbb ismert pszichés elváltozást előidéző állapot.

Kialakulásának oka

Pontos oka máig ismeretlen, ám egyes hipotézisek a neurotranszmitterek szintjének csökkent előfordulását tartják felelősnek a betegség kialakulásáért. Azonban a kutatók megegyeznek abban, hogy az elnyomott, nem megfelelően kezelt korábbi traumák, vagy egy hibásan eltanult viselkedési minta is közrejátszhatnak a betegség létrejöttében.

Tünetei

Az OCD fő kórisméi a kényszergondolatok és a kényszercselekvések kellemetlen kombinációiból tevődnek össze. Az érintettek 90%-a mindkét kategóriát magáénak tudhatja. A betegség ezerarcú, s temérdek ismertetőjegye lehet, esetenként eltérő, különböző és összehasonlíthatatlan tünetegyüttessekkel.

Gyakori visszatérő, tolakodó gondolatok fajtái:

– Félelmek: például, hogy egy munkát nem elég jól hajtott végre.

– Agresszív kényszergondolatok, arról, hogy kárt tesz a másikban, akarata ellenére.

– Töprengési kényszer: Egyes kérdésköröket újra és újra át kell gondolnia, anélkül, hogy ez megnyugtató megoldást vagy döntést hozna.

– Tisztasági kényszergondolatok: A testi és lelki tisztaság megőrzésére irányul. A betegségektől, baktériumoktól való félelem.

– Ismétlési kényszer: Véletlenszerű elméletek újra és újra meg kell ismételni, át kell gondolni.

– Elintézési kényszer: A kliens úgy érzi, hogy kénytelen végrehajtani egy olyan teendőt, ami valójában távol esik tőle.  

– Bizonytalanság: Bizonyos cselekedeteket rosszul végzett el, esetleg elmulasztott?

– Szexuális kényszergondolatok: A személy valódi vágyaitól idegen, számára is taszító szexuális tartalmú gondolatok.

– Vallási, babonás, misztikus kényszergondolatok.


Néhány megfékezhetetlen kényszercselekedet lehet a/az:


– Ellenőrzési kényszer (mások iránt, vagy saját végrehajtott tettei felé)

– Pereskedési kényszer, tyúkperek vagy igazságtalan alapon történő vádaskodás.

– Gyűjtögetési kényszer

– Rendezési kényszer: listák, statisztikák, vagy tárgyak állásának tökéletesítése

– Rituálékényszer: pontosan meghatározott cselekedetsor ismétlése, mely akár több órát is igénybe vehet

– Tisztasági kényszer. Kényszeres takarítás vagy kéz/fogmosás napjában kórosan sokszor és indokolatlanul

– Számolási kényszer: szembe jövő autók, elrepülő madarak, de akár felváltott arabszámok is születhetnek a fejében növekvő, vagy csökkenő sorrendben

– Rendrakási és szimmetria kényszer, aminek hatására mindennek a pontos, előre meghatározott helyén és állapotában kell lennie

– Verbális kényszer: egyes szavak, mondatok, vagy dallamok megállíthatatlan ismétléseHegedüs Fatime Réka – 2022.01.14. – Szombathely

Amennyiben érdekelnek a pszichés kórképek, szeretettel ajánlom figyelmedbe korábbi cikkemet:
https://infozio.wordpress.com/2021/08/11/az-elme-fogsagaban-szemelyisegzavarok-i/

Talán ezek is érdekelhetnek …