Blog

Amire anya figyelmeztetett – a toxikus sokk szindróma

0
1. Amire Anya Figyelmeztetett E28093 A Toxikus Sokk Szindroma Scaled

Még emlékszem rá, mikor tizenévesen először szerettem volna tampont használni. Alapból kicsit félve álltam neki (hiszen nem nagyon tudtam, hogy pontosan mit is kéne vele kezdenem), ezért úgy olvasgattam a tamponos dobozban található utasításokat, mintha minden kérdésemre választ kaphatnék belőle. A fürdőben kuporogva, remegő kezekkel végre úgy éreztem, hogy mindenre készen állok, amikor megpillantottam a kis tájékoztatót a TSS-ről, vagyis a toxikus sokk szindrómáról. Mivel akkor hallottam róla először, és addig fogalmam sem volt róla, hogy a tamponhasználatnak milyen veszélyei is lehetnek, úgy dobtam el magamtól a dobozt, mintha tűzbe nyúltam volna. Természetesen, miután megbeszéltem anyukámmal is minden félelmem, ő tájékoztatott a helyes tamponhasználatról, és arról, hogy mit kell tennem annak érdekében, hogy elkerüljem ezt a betegséget.

            Na de mi is az a toxikus sokk szindróma? Maga a TSS több baktérium által is kialakulhat (pl.: Streptococcus pyogenes, Clostridium sordellii), de a tampon által szerzett verziójában a Staphylococcus aureus-nak van fontos szerepe. Bár ez a baktérium férfiaknál is képes arra, hogy kiváltsa a betegséget, a tamponhasználat miatt a nőknél jóval többször előfordul. A Staphylococcus aureus általában alapból is egy a természetes baktériumaink közül, ezért elmondható, hogy a legtöbb ember teste magától is termel antitesteket azért, hogy ne jöhessen létre a fertőzés – így megállapítható, hogy az esetek túlnyomó részében azoknál alakul ki a betegség, akikben nem találhatók meg ezek az antitestek. Emellett azt is fontos tudni, hogy a fertőzés kialakulhat egy másik meglévő betegség hatására – például tüdőgyulladás vagy csontvelőgyulladás miatt. Amennyiben a fertőzés bekövetkezik, a baktérium bizonyos toxinjai úgynevezett „szuperantigénekként” kezdenek el viselkedni, ezáltal pedig nagy mennyiségű T-sejtet aktiválnak, valamint egy immun-mediált citokin rengeteget is működésbe hoznak, amely a tünetek okozásáért lesz felelős.

            A tünetek sokfélék lehetnek, sokszor nem is jelenik meg egyszerre mind, de a többségnél általában magas láz jelentkezik, ezt kísérve pedig hányás, hasmenés, napégésre hasonlító bőrpír, izomfájdalom, konfúzió és fáradtság is felléphet. Amennyiben ezeket a tüneteket észleljük magunkon, alapból is tanácsos orvoshoz fordulnunk, de ha azt vesszük észre, hogy menstruáció közben lép fel bármelyik, a tampont mielőbb el kell távolítani és haladéktalanul orvoshoz kell fordulni, esetleg mentőt kell hívni! A TSS esetében különösen fontos, hogy minél előbb felismerjük az állapotot és megkezdődjön a szükséges kezelés – hiszen, ritkán ugyan, de néhány esetben halálos kimenetelű is lehet a betegség.

            A szindróma kezelése általában kórházi keretek között zajlik, és egy erős antibiotikum-kúrával indul – amennyiben fennáll a betegség gyanúja, nincs idő arra, hogy megvárjuk, míg a pontos laboratóriumi eredmény megérkezik – a gyógyszerelést már előtte megkezdik, általában Staphylococcusok ellen is jól működő antibiotikummal. Nagyon súlyos esetekben, amikor a betegség a keringés összeomlásával fenyeget, intenzív osztályon történő kezelésre lehet szükség, amely nagyban hasonlít a szepszis esetén alkalmazottakhoz.

            De mit is tehetünk mi, tamponhasználó nők, hogy elkerüljük a TSS kialakulását? Először is, nagyon fontos az, hogy a higiéniára minden esetben odafigyeljünk – a tampon kibontása előtt és után is érdemes kezet mosni. Amennyiben a tamponod csomagolása bármilyen módon sérült, azt a tampont dobd ki! Kimutatták azt is, hogy a fertőzés kockázata a tampon nedvszívó képességével párhuzamosan nő – éppen ezért fontos, hogy soha ne rakj fel nagyobb nedvszívó képességű tampont, mint amekkora feltétlenül szükséges! Azt is fontos megemlíteni, hogy egyáltalán nem ajánlott már akkor felhelyezni egyet, amikor úgy gondolod, hogy meg fog kezdődni a menstruációd; csakis akkor, amikor már megbizonyosodtál róla, hogy tart. A tampont érdemes rendszeresen cserélni (kb. 4 óránként), de 8 óránál tovább semmiképp se hagyd fenn! Éppen ezért tanácsos éjszakára inkább egy betétet berakni, mint tampont használni.

            Bár a toxikus sokk szindrómát semmiképp sem szabad félvállról venni, azért azt is fontos tudni, hogy (szerencsére) rendkívül ritkán alakul ki. Cikkem célja semmiképp sem az, hogy bárkit eltántorítsak a tamponhasználattól, hanem az, hogy minél többen felelősségteljesen, a „szabályokat” betartva használjuk a terméket!

Varga Roxána

Képek forrása: Unsplash, Pixabay

[i]


[i] Amennyiben a menstruáció, mint téma, közel áll a szívedhez, mindenképp ajánlom, hogy olvasd el az alábbi cikkünket: https://infozio.wordpress.com/2021/03/05/valoban-kepes-osszehangolodni-menstruacionk/

Talán ezek is érdekelhetnek …