Blog

Zsír vagy olaj, ez itt a kérdés?! – Avagy mindent a zsiradékokról II. rész

0
1.-zsir-vagy-olaj-ez-itt-a-kerdes

Az előző részben azt fejtegettük, vajon az állati vagy növényi zsiradék felhasználása az egészségesebb, mivel számtalan forrásból megannyi információ és tévhit is árad. Amennyiben lemaradtál volna erről, belinkelem a cikk végén. [i]

Nézzünk meg pár szabályt az olaj felhasználásával kapcsolatban. Az első és legfontosabb, hogy ne öntsük a lefolyóba és ne dobjuk ki a szemétbe sem. Létrehoztak kimondott gyűjtőhelyeket, – akárcsak a szelektív kukák – ahol mindig szívesen fogadják a használt étolajat. Ebbe bekapcsolódott a MOL, az Aldi és a Coop üzletlánc is.

Süthetünk többször egy olajban?

Bármilyen zsiradékról van szó, ha biztosra akarunk menni, ne süssünk újra benne. A bizonyos olvadáspont után bomlástermékek keletkeznek, melyek osztódásával újabb és újabb karcinogén (rákkeltő) anyagok jönnek létre. A sertészsírnak, telített zsír révén magasabb, a vajnak és az olajoknak alacsonyabb ez a határ. A rendszer kijátszására kivételt képez az étolaj, mely alacsony hevítés (nem a rántotthús!) és rövid sütési idő mellett egy-két alkalommal még újra felhasználható, amennyiben az láthatóan tiszta és világos színű maradt.

A jól ismert zsiradékokon felül létezik még számos telítetlen zsírsav alternatíva is, melyek telis-tele vannak omega zsírsavakkal. Ilyen a napraforgón kívül a kukorica- és szójaolaj, amik jelentős omega-6 tartalommal büszkélkedhetnek. A repce-, lenmag-, dió- és mandulaolaj az omega-3 kiváló forrásai, bizonyítottan csökkentik a magas triglicerid szintet és emelik a „jó” koleszterint. Omega 9-et pedig az olívaolaj, a repce- és szójaolaj, továbbá a diófélék tartalmaznak, ők már a rossz koleszterint is képesek csökkenteni, az érelmeszesedés mérséklése mellett. Tökéletes kiegészítés lehet még a tökmag-, szőlőmag- és mogyoróolaj is, mely krémlevesek tetejére, salátára, mártásokhoz ideális és nagyon finom választás lehet.

Most akkor süthetek olívaolajban vagy sem?

Na igen, ő az, akire külön sütési szabály vonatkozik. Ennek az olajnak vannak különböző eljárással készített változatai. Leghíresebb a jó öreg extra szűz olívaolaj. Kimondottan egészséges és szuper választás, akkor ha nem veszíti el formáját. Tudni kell róla, hogy igen könnyen bomlik, olvadáspontja rendkívül alacsony, amitől számítva keletkeznek a mi kis rákkeltő anyagaink. Így őt tilos kitenni bármiféle hőközlésnek. Más kérdés a simán „szűz olívaolaj”, ugyanis ő jobban bírja az alacsony hevítést. Vele már próbálkozhatunk alacsony hőfokon, rövid ideig csirkét pirítani, de ennyit és nem többet. A bugyogó rántott húsnak pedig marad az étolaj.

Étkezéseink színesebbé tételéhez bármely fent említett olaj kitűnő választás. A kulcs azonban itt is a változatosságban rejlik, hiszen mindegyik különböző arányban tartalmazza az omega zsírsavakat, így sokrétűen ki tudjuk szolgálni szervezetünk igényeit.[ii]

Kovács Viktória

A „Zsír vagy olaj ez itt a kérdés” első része itt található:


[i] https://infozio.wordpress.com/2021/11/08/zsir-vagy-olaj-ez-itt-a-kerdes-avagy-mindent-a-zsiradekokrol-i/

Érdekel, mi történik akkor, ha degeszre eszed magad?

[ii] https://infozio.wordpress.com/2021/12/27/amikor-degeszre-eszed-magad/

képek: pixabay

Talán ezek is érdekelhetnek …