Blog

Kokain

0
1 Kokain

A pormennyország alfája és omegája, a kábító szerek egyik legdrágább s legaddiktívabb fajtája, ami a szerhasználók körében szinte már státuszszimbólummá nőtte ki magát. Nézzük meg közelebbről, mitől örvend ekkora népszerűségnek a sokak által megfizethetetlen drog, az addikció királynője, a kokain.

A kokain bizalmatlan porállaga ellenére önmagában nem egy szintetikus szer, a nagyon is természetes növény, a koka-cserje levelében található alkaoidából állítják elő, a későbbi metódusok során vegyíthetik további amfetaminnal, koffeinnel vagy akár lidokainnal is.

A koka-cserje furcsán ismerősen csengő neve nem véletlen, ugyanis a közkedvelt üdítő ital, a Coca Cola szirupja is ebből a növényből kerül kinyerésre. Sőt, az 1900-as évek elejéig a termék valóban tartalmazott aligha elhanyagolható mennyiségű kokaint is. Ezt a receptet azonban megváltoztatták, s a növény leveleit már csak a kokain tartalmuk kivonása után kezdték el használni.

A mai szerepkörénél azonban sokkal több használati módja volt a múltban. Az inka törzsek fogyasztották a koka-cserje leveleit fájdalomcsillapításra, vallási szertartásokra, valamint gyakorta rágcsálták a leveleket szívverésük és légzésük felgyorsítására, hogy ellensúlyozzák vele a hegység ritka levegőjét. Mi több, a kokain gyógyászati felhasználása egészen 1922-ig legálisnak minősült az USA valamennyi államában.

Napjainkra a kokain a legveszélyesebb kábítószerré nőtte ki magát. Általában orron át szippantják fel, miként a nyálkahártyán keresztül hamar bejut a véráramba, de további felhasználási módjai közé tartozik a fogínybe való bedörzsölés vagy szájon át történő bevétele. Intravénás használata is jelen van a köztudatban, de ez jóval ritkább, és túladagolás szempontjából sokkalta veszélyesebb beviteli mód.

Használata már az első alkalommal bizonyítottan függőséget okoz. A szer a központi idegrendszert stimulálja, és így gyakorol hatást az agy jutalmazó központjára. A hatóanyag hatással van a neuroadaptációs mechanizmusra is, képes átrendezni a szinapszisokat alig pár használat után, így függővé téve a használót.

A kokain használón a szer hatására boldogság lesz úrrá, sokkal energikusabbnak és fókuszáltabbnak érzi magát. Fájdalomérzete csökken, libidója megemelkedik. Étvágya csökken, vitális értékei növekedni kezdenek.

A szer önmagában történő használata megölhet lassan is az adagok fokozatos emelésével, majd túlemelésével, de végezhet a használóval akár az első alkalommal is, amennyiben alkohollal fogyasztja.

Szücs Réka

[i]


[i] Ha tetszett, ajánlom figyelmedbe az alábbi cikket is: https://infozio.1367.hu/2023/01/30/heroin/

Talán ezek is érdekelhetnek …