A gyógynövényeket már az ókorban is előszeretettel használta az emberiség – a mai napig, ha megbetegszünk, nagymamáink a népi gyógyászatban keresnek erre megoldást, melynek szerves részét képzik ezek a növények. Napjainkban egyre kevesebben keresik a természetközeli megoldásokat, így összegyűjtöttem a konyhában is egyszerűen felhasználható gyógynövényeket.
- Zsálya(Salvia officinalis) – A zsálya a mentafélék családjába tartozó fűszer- és gyógynövény. Leveleiből készíthető tea, krémlevesekben is nagyszerű adalék, húsételekhez pedig különleges aromát kölcsönöz. Tea formájában torokfájásra alkalmazzák leggyakrabban, de stresszcsökkentésre és emésztési nehézségek megoldására is remek választás. Drogja a levele, ami nyersen vagy szárítva is fogyasztható. Kertben is könnyen termeszthető, de áruházakban is megtalálható cserepes formában, ha valaki szeretné, hogy kéznél legyen a konyhában. Illóolaja nagy mennyiségben szívdobogásérzetet okozhat, így terhesség alatt ellenjavallt.
- Kakukkfű(Thymus) – A kakukkfű fajokat sokan ismerhetik fűszerezési célból, azonban gyógyhatásairól hajlamosak vagyunk megfeledkezni. Két fő fajtája van, a kerti és a mezei. A kerti fajtát főleg fűszerezésre használjuk magas illóolaj tartalma miatt, míg a mezei a gyógyászatban alkalmazott. A mezei magasabb hatóanyaggal rendelkezik, így az is nyugodtan használható a konyhában. Immunrendszer erősítő, köptető és köhögéscsillapító hatása miatt belsőleg alkalmazzák, de külsőleg is felhasználható ficamok, izomok gyógyítására, azonban magas vérnyomással nem ajánlott a nagymennyiségű fogyasztása. Vérbőséget okoz és serkenti a vérkeringést.

3. Citromfű(Melissa officinalis) – A citromfüves limonádé egy kellemes frissítő a meleg nyári napokon. Az egyik legnépszerűbb elkészítési módjaként a citromfűteát érdemes megemlíteni, de rendkívül üdítő hatású lehet gyümölcslevesek fűszerezéseként, vagy szörpként elkészítve. Sokan azt mondják, aki naponta egyszer citromfű teát iszik, száz évig fog élni. Ugyan erről kutatás nem készült, de tény, hogy az idősek előszeretettel fogyasztják. Pozitív egészségügyi hatásaként a legtöbben szorongásoldásra és belső méregtelenítésre használják, azt azonban kevesen tudják, hogy nagymamáink külső panaszokra is alkalmazták kivonat formájában, rovarcsípések okozta viszketés csillapítására vagy ajakherpesz megszűntetésére.
4. Koriander(Coriandrum sativum) – A koriander megosztó növény-íze és aromája miatt sokan nem kedvelik, poloska szagúnak titulálják, azonban gyógyhatásai vitathatatlanok. Gyökere, levele és magjai is felhasználható ételek fűszerezésére. Gyakran ízesítenek vele főzelékeket, ragukat, de lehet összetevője különböző mártásoknak is. Emésztésjavító és szélhajtó hatásai miatt érdemes puffadás és gyomorrontás esetén korianderes ebédet fogyasztani.
Fűszerezésre főleg szárított formában alkalmazzák, de friss növényként is felhasználható, jól mutat a konyhai kiskertben.
5. Rozmaring(Rosmarinus officinalis)
A rozmaring a görög mitológiában fontos szerepet játszott, Aphrodithének, a szerelem istennőjének szimbólumának tartották. A rozmaringból fonott koszorú a pár hűségét és szerelmét mutatta be. Általában egyedüli fűszerként járul hozzá ételeinkhez, hiszen erős és gazdag aromája nehezen összeegyeztethető más fűszerekkel, azonban ez nem lehetetlen. A fokhagyma, a citromhéj és a kakukkfű kellemesen kiemeli az ízvilágát. Fenyőre emlékeztető íze miatt népszerű a karácsonyi menük körében, főleg vörösboros kacsához használják. Szószok, raguk és grillételek fűszerezésére is jó választás. Több jótékony hatása is van: belsőleg görcsoldó, fájdalomcsillapító és vízhajtó is egyben. Külsőleg kivonatként pedig izomlazításra is használják.
A felsorolt növények évezredek óta hasznos társaink az étkezésben és az egészség megőrzésében, így ne féljünk őket alkalmazni a konyhában. Nem csak finom ízt kölcsönöznek, de említett hatásaik miatt javíthatják kedélyállapotunkat és általános közérzetünket.
Nagy Viktória Virág
Képek forrása: Pixabay
Ha tetszett a cikk, figyelmedbe ajánlom ezt is: