A fruktózt sokan gyümölcscukornak hívják, így került be a köztudatba. A név nagyon is illik rá, hiszen legnagyobb mennyiségben a gyümölcsök (például szőlő, banán, körte, őszibarack) és a méz tartalmazza. A legédesebb cukorféleségként tartják számon, körülbelül kétszer annyira édes, mint a sima nádcukor, emiatt kevesebb is elég belőle az édesítéshez. A népszerűsége miatt sajnos sok tévhit kering az interneten, rengeteg olyan állítással találkoztam, amik csak félig, vagy egyáltalán nem igaz. Fontosnak tartom, hogy ezeket a tévhiteket tisztázzuk.
“A fruktóz káros az egészségre, ezért kerülni kell.”
A gyakori, túl magas fruktózbevitel valóban káros az egészségre, azonban szó sincs arról, hogy teljesen ki kell zárni az étkezésünkből. Mint a legtöbb élelmiszerre és nyersanyagra, a fruktózra is igaz, hogy pár betegség kivételével, csak mértékkel ajánlatos fogyasztani. Az irritábilis bél szindrómában (IBS) a speciális diéta részeként a fruktózbevitelt is le kell csökkenteni, de itt sem szükséges teljes megszorítás.
Akkor okoz problémát a fruktóz, ha egy étkezésnél több mint 35-50 grammot viszünk be, ezt pedig gyakran tesszük. Ilyenkor jelentkezhetnek kellemetlen hasi panaszok, például puffadás, fájdalom, esetleg hasmenés, viszont sok embernél csak a hosszú távú következmények okoznak tüneteket. A máj nem alkoholos eredetű elzsírosodását okozza, metabolikus szindrómához, inzulinrezisztenciához és elhízáshoz vezethet a túlzott fruktózbevitel hosszú távon.
“Kerülni kell a magas fruktóztartalmú gyümölcsöket is.”
Egyáltalán nincs szükség arra egy egészséges ember esetében, hogy elkerülje a magas fruktóztartalmú gyümölcsöket, mivel nem azokkal van a probléma, ha valaki túl sok fruktózt visz be a szervezetébe. Nem mindegy, hogy a fruktóz milyen formában van jelen az étkezésünkben. A problémát legtöbbször az ultrafeldolgozott élelmiszerek okozzák, nem pedig a természetes források. Például az üdítőitalok, a gyorséttermi ételek és a cukrozott nassolnivalók rengeteg fruktózt tartalmazhatnak. Fontos elolvasni egy-egy termék összetételét, ha gyanús, hogy magas lehet a fruktóztartalma, külön odafigyelve a magas fruktóztartalmú szirupra. Gyümölcsökkel pedig nem csak fruktózt viszünk be, hanem rostot és értékes antioxidánsokat is, amikre szüksége van a szervezetnek.

“Cukorbetegségnél ajánlott fruktózzal édesíteni cukor helyett.”
Valóban igaz, hogy a fruktóz nem vált ki akkora inzulinválaszt, ezáltal nem befolyásolja olyan intenzíven a vércukorszintet, mintha sima kristálycukorral édesítenénk. Régebben emiatt ajánlották, hogy a cukorbetegek fruktózzal édesítsenek, azonban azóta kiderült, hogy a fruktóz nagy mennyiségű bevitele egészségtelen. Természetesen nincs baj, ha mértékkel használjuk, de helyette más alternatívákat is érdemes kipróbálni, mint például a sztívia vagy az eritrit.
Összességében nincs szükség arra, hogy a fruktózt démonizáljuk, hiszen természetesen megtalálható megannyi gyümölcsben, amik az egészséges táplálkozás részét képezik. Helyette fontos a teljes képet nézni és tudatosabban vásárolni, hiszen az otthon elkészített ételekbe nem kerül feleslegesen hozzáadott fruktóz.
Pápai Liza
A képek forrása: Freepik
Ha tetszett a cikkem, akkor olvasd el ezt is!