Nem tudom, hogy kinek mennyire töltött be jelentős szerepet a Halloween a gyermekkori éveiben, de magamról biztosan el tudom mondani, hogy az egyik kedvenc napom volt óvodában és általános iskolában. Tisztán emlékszem, hogy alsóban angol órán mekkora hangsúlyt is fektettünk erre az ünnepre – zenét hallgattunk, énekeltünk, rajzoltunk és vicces, kicsit ijesztő halloween-i történeteket olvastunk. Aztán megkezdődött az őszi szünet és elérkezett az, amire igazán vártam: a beöltözés. Volt szerencsém egy olyan községben felnőni, ahol a gyerekek szülei szerették volna igazán emlékezetessé tenni számunkra október 31-ét, és cukrot osztottak, meg persze sütöttek nekünk, hogy mi beöltözve körbejárhassuk a falut, és édességet kapjunk egy-egy versért vagy dalért cserébe. Bár azóta már rég kinőttem a „beöltözéses időszakomból” – és már nem is a Halloween a kedvenc ünnepem – minden évben jól esik látnom a falu gyerekeit szaladgálni az utcákon, kezükben tömérdek cukorkával és süteménnyel.
Összegyűjtöttem Nektek pár receptet, ha Ti is szeretnétek meglepni a környezetetekben élő kisgyerekeket (vagy felnőtteket!) egy kis nassolnivalóval.
Múmia hot dog – ha valami igazán egyszerűre vágysz
Hozzávalók:
- 1 csomag bolti kelt tészta
- 15 db virsli
- mustár
- tojás (a lekenéshez)
Elkészítés:
- Melegítsük elő a sütőt 175°C-ra!
- A tésztából vágjunk hosszú, 1-2 cm széles csíkokat, majd ezeket tekerjük rá a virslikre úgy, hogy a virsli végén maradjon ki egy kb. 2 cm-es rész – ez lesz a múmia feje.
- Tegyük sütőpapírral bélelt tepsire az elkészült hot dogokat, kenjük le őket egy felvert tojással, majd 10-15 perc alatt süssük őket készre! Miután kihűltek, a tésztából kimaradt részre készítsünk szemeket mustárból („pöttyintsük” oda)!
Omlós töklámpás – ha valami aranyosat készítenél
Hozzávalók:
- 30 dkg liszt
- 20 dkg vaj vagy margarin
- 10 dkg porcukor
- 1 tasak vaníliás cukor
- 1 db tojássárgája
- 15 dkg sárgabaracklekvár
Elkészítés:
- A lisztben elmorzsoljuk a hideg, kis kockákra vágott vajat vagy margarint. Hozzáadjuk a kétféle cukrot és a tojássárgáját, majd sima felületű tésztává gyúrjuk. Frissentartó fóliába csomagoljuk a tésztát, és 30 percre hűtőbe tesszük.
- Lisztezett felületen kinyújtjuk a tésztát 2-3 mm vékonyra, és kiszaggatunk belőle kb. 24 darab (páros számú!) tök formát. A formák felébe sima, vékony pengéjű késsel szemeket és szájat vágunk.
- A kekszeket sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, és 180 °C-ra előmelegített sütőben sütjük kb. 14-16 percet. A tepsin hagyjuk kihűlni.
- A kihűlt kekszekből kettőt-kettőt összeragasztunk sárgabaracklekvárral.
Boszorkány ujjak – ha szeretnéd, hogy a vendégek megborzongjanak
Hozzávalók:
- 23 dkg vaj
- 2,5 dl porcukor
- 1 db tojás
- 1 kávéskanál sütőpor
- 6,75 dl liszt
- 2 csomag vaníliás cukor
- 1evőkanál őrölt mandula
- 10 dkg mandula
- 1 csipet só
- lekvár
Elkészítés:
- Egy tálban összekeverjük a vajat, a cukrot, a tojást, az őrölt mandulát és a vaníliás cukrot. A liszthez hozzákeverjük a sütőport és a sót, majd a két keveréket összegyúrjuk. Frissen tartó fóliába csomagoljuk a tésztát, és 30 perce a hűtőbe tesszük.
- Egy tepsit sütőpapírral kibélelünk. A tésztából egy darabot kiveszünk a hűtőből, a többit bent hagyjuk, hogy ne puhuljon fel. A tésztából kis hengereket készítünk, majd az egyik végébe egy mandulaszemet teszünk, ez lesz a körme. Két helyen enyhén benyomjuk a tésztát, majd késsel 2-2 bevágást készítünk, ez lesz az ujjhajlat.
- Rátesszük a tepsire, és 15-20 perc alatt készre sütjük. Pár percet várunk, majd lekvárral „véresre” festjük az ujjakat.
Remélem elérte a cikkem a célját, és kedvet kaptatok egy kis halloween-i sütéshez!
Varga Roxána
Receptek forrása: Nosalty, Mindmegette
Képek forrása: Pexels
Ha tetszett a cikkem, ne habozz elolvasni ezt se: