Blog

Mit tegyek, ha így kelek? –Torokfájás

0
1 Immun

Nagyon büszke voltam magamra, mégpedig azért, mert 2022-ben nem voltam egyáltalán beteg. Szedtem a multivitamint, odafigyeltem, hogy időjáráshoz megfelelően legyek felöltözve. Közösségben szintén óvatosan tartózkodtam, és még sorolhatnám. Aztán eljött a december.

Az év 12. hónap 4. napján sikeresen lebetegedtem. Kapart a torkom, világomról nem tudtam, és a gőzölgő húslevesen kívül mást nem kívántam. Esetleg a meleg teát mézzel. Igyekeztem összeszedni a gondolataimat, hogy mi a csuda történhetett velem. Túlhajszoltam magam? Mégis alulöltöztem és szimplán megfáztam? Elkaptam valakitől valamit?

Akármi is legyen, nem pánikolok!  Mindig van a tarsolyomban 1-2 olyan csodaszer, amitől pikk-pakk elmúlhat a fájdalom. C-vitamint kicsit pihentetem, mivel a stresszorok ilyenkor alapból a segítségemre vannak, a C-vitamin, mint antioxidáns csak megszüntetné ezeknek a hatását. Na de, mik is ezek a csodabogyók?

Propolisz

Nem körítek, ez egészen pontosan a méh nyála. A szorgos rovarok nektárgyűjtés idején túl gyűjtik össze, és a kaptár védelmét szolgálja. Védelmet biztosít a vírusos és bakteriális fertőzésekkel szemben, és a hézagokat is igen jól betapasztja. Maga az anyag különböző fák rügyeiben, gyökereibe, egyéb hajtásaiból származó gyantáját tartalmazza. Amiért pedig én is szedem, éés rajtam kívül sok más ember, az a propoliszban lévő több, mint 300 féle hatóanyag, köztük is a legerősebb; a flavanoidok. Ezek pedig természetes gyulladáscsökkentő, baktérium-, vírus- és parazitaölő tulajdonsággal rendelkeznek. Számos módon árulhatják ezt a csodaszert, de a személyes kedvencem, és talán a leghatékonyabb formája, az a tinktúra. 74%-os etil-alkoholban oldják és gyakran C-vitaminnal is vegyítik. Próbáld ki egy mézes meleg teába csepegtetve!

Csillagánizs

Fűben-fában orvosság, tartja a mondás. A csillagánizs, vagy illicium a legerősebb vírusölő hatással bíró növény. Amint elkezdődött a baj, és igen rossz közérzettel ébredtünk, érdemes óránként 2 kapszulát bevennünk. Ugyanis a leggyakoribb kórokozója, akár egy mezei megfázásnak is, a vírusok. Az A-, B-, és C vitaminok mellett pedig segíti megvédeni a sejtjeinket a szabadgyökök okozta káros hatások helyreállításában. Arról nem is beszélve, hogy az idegrendszerünkre is jótékony hatással bír, így ha nem tudunk elaludni a stressz miatt, lefekvés előtt vegyél be egy kapszulát. A hagyományos indiai és kínai gyógyászatban a megfázás, és a felsőlégúti megbetegedések egyik etalonjának tartják. Az előbb említett virucid ellenes hatása miatt, illetve, annak fertőtlenítő hatása miatt.

Víz

Tudom, ilyenkor alig megy le valami is a torkunkon, nemhogy a hideg csapvizet kívánjuk. Egy meleg, zöldségekben gazdag marhahúsleves, egy frissen reszelt gyömbéres mézes tea viszont igenis jól tud esni. Az egyik leghatékonyabb méregtelenítés pedig a vízfogyasztás. Muszáj inni, és ilyenkor nagyon fontos, hogy a vesénken keresztül minél előbb távozzon a kórokozó. Ha kell, aludj, amennyit tudsz, és izzadd ki. Tedd azt, amihez kedved van, igyál sokat, és pihenj rengeteget! Egy jó nagy alvás több, mint egy fél gyógyulás.

Ezen praktikák betartása mellett pedig foglalj időpontot a háziorvoshoz, és csak azután kezdd el a gyógyszeres terápiát!

Vigyázz magadra!

Goszpodinov Emese

Képek forrása: Pexels

Forrás:

Propolisz: https://www.mezbarlang.hu/mehtermekek-360/propolisz

Immunerősítő csodatea: https://24teashop.com/

Talán ezek is érdekelhetnek …