Blog

A ránctalanításon túl: így működik a BOTOX

0
1 Botox

Amikor meghalljuk a BOTOX szót, szinte azonnal egy hollywoodi hírességet, egy teljesen tökéletesen ránctalan, ám kifejezéstelen és eltorzult arcú, fényűző alakot képzelünk magunk elé.

A botox vagy btx valójában a botulinum toxin rövidítése, amit a Clostridium botulinum nevű baktérium termel. A baktérium által okozott fertőzés, a botulizmus egy ritka, de életveszélyes bénulásos betegség, ami kezdetben az arc, száj és torokkörnyéki izmokat bénítja meg, majd a légzésért felelős izmokra tovább terjedve halált is okozhat. Az exotoxinnak 7 típusa ismert, melyek A-G-ig betűkkel vannak elnevezve. Közülük az A és B típusokat már évtizedek óta alkalmazzák az orvosi szférában, gyógyszerkészítményekben.

Legnagyobb népszerűségnek örvendő, mondhatni leghírhedtebb alkalmazási területe kétség kívül az esztétikai-kozmetikai sebészet. A botox injekciót az arc különböző területeibe fecskendezve ugyanis az arcbőr kisimul, ránctalanná válik, ezáltal látszatra jó pár évet fiatalodik.

De tulajdonképpen hogyan is fejti ki a hatást, amire titkon annyian vágynak?

Az anyag a tű segítségével a ráncképződésért felelős izom idegvégződésébe jutva megakadályozza, hogy az ingerület átvivő anyag, az acetil-kolin fel tudjon szabadulni, amivel blokkolja az izom összehúzódását, az izomaktivitás tehát leáll. Röviden összefoglalva „úgy működik, hogy megbénítja a ráncokat”. Azonban a bénult izmok nem ernyednek el örökké, az idegvégek fokozatosan regenerálódnak, funkcionalitásuk idővel helyreáll. Ezért van az, hogy a kívánt állapot fenntartása folyamatos kezelést igényel. A ránctalanná válás a kezelést követő 3. naptól kezd látványosan megmutatkozni. A páciens először csak a kezelt területen nem tudja összeráncolni a bőrét, majd idővel a mélyen berepedezett, barázdás felületek is elsimulnak. Az eredeti állapot általában 3-4 hónap elteltével rendeződik vissza, ezért a hosszan tartó hatás elérése érdekében körülbelül ekkora időközönként érdemes megismételni a kezelést.

Nagyon fontos azonban, hogy a terápia megfelelően képzett, gyakorlott szakember által a lehető legprecízebben és legpontosabban történjen. A szempontok, amiket elsődlegesen figyelembe kell venni a következők: Milyen panaszból kifolyólag és milyen korosztályba tartozó páciens esetében merül fel a kezelés lehetősége? Az arc melyik részén, mekkora adaggal és milyen mélységben dolgozik az orvos? Megfelelő körültekintéssel, helyesen eljárva annak ellenére, hogy a ráncok eltűnnek a mimikának, az egyénre jellemző mindennapi arckifejezéseknek érintetlenül kell maradniuk. Ezért nagyobb a rizikó a színészek körében, hiszen, ha a szívünkre tesszük a kezünket meg lehet érteni, hogy az emberi hiúság még inkább dolgozik valakinél, aki állandóan a figyelem középpontjában van és minden eszközt bevetve próbál jó formában maradni az, akit emberek milliói látnak a filmvásznakon. De lássuk be, ez egy veszélyes játék is lehet abban az esetben, ha valakinek a gesztusai és az arcjátéka az elsőszámú munkaeszköze. Ám a félresikerült beavatkozás eredménye nem csupán a kifejezéstelen lárvaarc lehet. A nem megfelelő helyre bejuttatott készítmény akár élettani funkciókat is károsíthat, torzulhatnak az arcvonások, súlyos esetben pedig a szemnyitás is nehézzé válhat.

Kezdetben az ír Allergan cég által forgalmazott BOTOX100 uralta a piacot, így a ránctalanító csodaszer ezen a néven ragadt meg az emberek fejében. Jelenleg több különböző elnevezésű készítmény is forgalomban van, mint például a Dysport, Vistabel vagy az Azzalure.

Évente átlagosan 12,5 millió botox kezelést végeznek el szerte a világon. A terület kezd külön orvosi szakággá kibontakozni és az általa kifejthető pozitív hatásokat a ránctalanításon túl számtalan különböző probléma kezelésében igyekeznek hatékonyan alkalmazni. A sokoldalú toxint bevetik például: akaratlan izomrángások, akaratlan szemrángás, teniszkönyök, különböző krónikus gyulladások, vizelet inkontinencia, Raynaud-szindróma, féloldali arcbénulások vagy akár a TJM, éjszakai fogcsikargatás miatt kialakult tünetegyüttes esetén is. Megfigyelték továbbá, hogy jelentősen képes csökkenteni a migrén okozta panaszokat, illetve az izzadtságmirigyek és blokkolhatóak vele.

Jelenleg körülbelül 800 féle botox kezelés létezik, de az ágazat dinamikus fejlődésének köszönhetően folyamatosan újabb, divatos változatok bukkannak fel. Az egyik legfrissebb például a botoxos mellfelvarrás, ahol a pectoralis minor, azaz a kis mellizom blokkolása történik. Ez segít az optimális testtartás kialakításában, illetve hatására a mellek megemelkednek és feszessé válnak.

A botox tehát sokkal több annál, mint amit elsőre gondolnánk róla. Nem csupán az esztétikusság és a makulátlan külső eszköze, hanem egy lehetőség, ami rengeteg kórkép és betegség kezelésében jelentheti a segítséget.

Szabó Johanna

[1]


[1]Ha már esztétika és szépészeti beavatkozások, vajon hol a határ? Kattints erre a cikkre is:

Talán ezek is érdekelhetnek …