Blog

Abúzus- ne tűrj tovább!

0
1 Abuzus

Bántalmazás- ez a téma az én kriptonitom. Nehezen beszélek róla, mégis muszájnak érzem, hiszen gyakran bele sem gondolunk, hogy viselkedésünkkel akarva-akaratlanul fájdalmat okozunk valakinek. Teljesen mindegy, hogy lelki, fizikai vagy szexuális abúzusról esik szó, mindegyik hatalmas és akár élethosszig tartó látens  károkat képes okozni. A bántalmazás számtalan formában előfordulhat, az egészen „ártatlannak” hitt cselekedetektől az egészen evidens, erőszakos viselkedésig, azonban véleményem szerint egyik sem tolerálható.

Nem is olyan régen a média Szilágyi Liliána ügyétől volt hangos, most pedig a Johnny Depp kontra Amber Heard per a fő téma. Habár nem a mi tisztünk dönteni ezekben az ügyekben, hanem a bíróságé, úgy gondolom mindenkiben megfogalmazódott egy vélemény ezek kapcsán. Ítélkezni azonban így sem szép dolog, még abban az esetben sem, ha sikerül félretennünk elfogultságunkat, hiszen korántsem biztos, hogy a teljes igazság kerül napvilágra, ezt tapasztalatból tudom. Továbbá a hasonló, bántalmazásról szóló ügyekben gyakori, hogy nem a történtek, hanem a nemek közti egyenlőtlenségek okozta sztereotípiák vagy a társadalmi státusz a fő húzóerő a döntéshozatalban.

Az adatok pedig borzasztóak. Az ORFK elemzése kimutatta, hogy az esetek 80%-ában az elkövető az áldozat hozzátartozója vagy a szűk ismeretségi köréből kerül ki. Mindenféle feminista és antifeminista ideológiát félretéve, egyértelművé vált az is, hogy nekünk, nőknek jelentősen több erőszakkal kell szembenéznünk, mint férfi társainknak. A hozzátartozók ellen elkövetett bűncselekmények áldozatainak nemek közti eloszlása 70-30%. Így a nők 33%-a érintett szexuális erőszakban, mely a világjárvány következtében elrendelt korlátozások miatt csak emelkedett. Ami még talán ennél is borzasztóbb, hogy minden tizedik gyermek szenvedett el nemi alapú bántalmazást.

7

Na, most ha az országban minden ötödik nő és minden tizedik kiskorú esik szexuális abúzus áldozatául, akkor lehet számolgatni, hogy mennyi esélye van egy kislánynak arra, hogy megússza ezt. Egészen csekély. Kicsiként ezt nem tudtam, így azt hittem egyedül vagyok a problémával, mert senki mástól nem hallottam hasonló esetről, de mára már tudom, hogy ez nem így van. És azt is tudom, hogy nem kell hallgatnom róla, mert nem nekem kell szégyellnem magam miatta. Az pedig, hogy évekig kellett együtt élnem a történtekkel anélkül, hogy bárkivel is beszéltem volna róla, csak tovább rontott a helyzeten. Gyakran előfordulhatnak  hasonló esetben még táplálkozási és bizalmi problémák, alvászavar, vagy a szorongás is.

Rendkívül fontosnak tartom, hogy bármennyire is nehéz, amennyiben úgy érzed hogy egy bántalmazó van a környezetedben vagy már meg is történt a baj, mindenképpen kérj segítséget. Habár cikkemben főként a nőket és gyermekeket érintő abúzusról esett szó, férfiként ugyanúgy áldozatául eshetsz bármilyen jellegű bántalmazásnak. Ne tűrd a megalázást és ne engedd, hogy a történtek megbélyegezzenek egy életen át! Hívd a NANE, az OKIT, az Áldozatsegítő Szolgálat vagy az általános  segélyvonalat, esetleg keress fel egy pszichológust vagy egy megbízható felnőttet, akivel beszélhetsz róla, csak ne félj segítséget kérni!

A jövő a kezünkben van, építsünk hát egy erőszakmentes, boldog, elfogadó világot!

Rádi Eszter Orsolya

[i]


[i] Hasonló témában: https://infozio.wordpress.com/2020/11/25/a-nok-elleni-eroszak-megszunteteseert-vilagnap-pillangok/

Talán ezek is érdekelhetnek …