Blog

Újragondolt fogadalom

0
1-fogadalom-scaled

2022. Újabb 365 nap, amikor bármit elérhetünk, bármivé válhatunk egyetlen újévi fogadalom hatására. Többet fogok sportolni, lefogyok, izmot növelek, többet tanulok, kevesebbet stresszelek. Vajon létezik ennél gyakorlatiasabb elhatározás is?

A legtöbb fogadalom az életmód változtatásán alapul. Idén azonban ne az alakunkon, hanem a szemét mennyiségén faragjunk! Pénzkímélő, alakformáló, reformáló és olyan könnyű nem kísértésbe esni, hogy sokan el sem tudnánk képzelni! Érdemes utána olvasni a témának, mivel vannak olyan alternatívák, amik bizony egy kis anyagi ráfordítást igényelnek.

Kulacs, saját termosz, ételes doboz. Néhány eszköz, amivel máris csökkentettük a hulladék mennyiségét. Azonban ezek nemcsak pénztárcabarát megoldások, hanem az egészségünkre is jótékony hatást gyakorolnak, akár rövid időn belül is. A mikroműanyag mennyiségét leredukáljuk, és nem kell aggódnunk, ha olyan tisztítószerrel mossuk őket, aminek szövődményeik is lehetnek. Kevesebb szemét, kevesebb műanyag, kiegyensúlyozottabb élet!

Segít az életmódváltásban is, akár a sport szempontjából is! Gondoljunk csak bele. Rákényszerít minket arra, hogy keressünk egy víztöltésre alkalmas helyet. Oda kell sétálnunk, és visszafele cipelnünk is kell. A termoszbögrénket ki kell mosni, így észrevétlenül is higiénikusabban élünk. A hulladékmentes megoldásokra jellemző az, hogy egyre nagyobb figyelemre tanít minket, hogy tisztán éljünk.

Ezzel együtt nemcsak a tisztításra figyelünk oda, hanem még a tudatosságra is. Odafigyelünk az apróbb dolgokra is. Vajon az a ruha milyen anyagból készült? Szükségem van még egy tábla csokira? Talán jobban járok, ha még egy zöldséget veszek? Nagyobb odafigyeléssel fogunk vásárolni, étkezni, lenni a mindennapokban. Értékelni fogjuk az életet, a tudatos hozzáállásunkat. Emellett még a Bolygónk is hálás lesz az aprónak tűnő cselekedeteinkért!

5

A fogadalmat nehezebb betartani, mint elkezdeni. Kell egy kis elhatározás és akaraterő, hogy ne csábuljunk el egy károsnak ítélt szenvedélynek. Higgyétek el, egyik fogadalom fogja magával vonni a következőt. Megfogadtad, hogy leszoksz a cigizésről? Egy idő után észreveszed, hogy a hulladékmentes életeddel egyszerűen nem egyeztethető össze. Kevesebb édességet, nassolnivalót veszel, így a ruháid egyre inkább lógni fognak rajtad! Kevesebb tömegközlekedés, több biciklizés? Ne csodálkozz, hogy sokkal jobbak lesznek a laboreredményeid! Kis lépés, de hatalmas előrelépés.

Legyél hálás, hogy egészséges vagy, és élvezheted az életet. Használd ki a pillanatnyi boldogság örömeit. Egyszerűen peregjen le rólad az összes negatívum, és próbáld meg kihozni magadból a legjobbat!

Goszpodinov Emese

Új év, új én? Hogy is van ez? Kattints ide!

Talán ezek is érdekelhetnek …